Alertă în UE! Prețul uleiului de măsline s-a scumpit cu 50%. Cât costă la noi în țară și cum se explică aceste creșteri masive de preț

Ultima actualizare:

În ianuarie 2024, Uniunea Europeană a fost martora unei creșteri semnificative a prețului uleiului de măsline, cu un impresionant 50%, potrivit datelor furnizate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Această creștere spectaculoasă a declanșat o serie de alarme, iar Portugalia, Grecia și Spania au raportat cele mai mari majorări, cu procente de 69%, 67% și respectiv 63%.

Ulei de măsline. Foto: arhiva.
Ulei de măsline. Foto: arhiva.

Cât costă uleiul de măsline în România

Contrar tendinței generale, România a ieșit în evidență cu cea mai mică creștere a prețurilor la acest produs esențial, raportând doar o creștere de 13%. Alături de România, Țările de Jos și Irlanda au înregistrat creșteri moderate, de 18% și 16%. În țara noastră, prețurile pentru o sticlă de 500 ml de ulei de măsline variază între 30 și 490 de lei.

Analiza datelor arată că în luna octombrie a anului trecut, prețurile au atins un vârf de 50%, după o accelerare constantă în luna august (37%) și septembrie (44%). Chiar și în decembrie, când s-a înregistrat o ușoară încetinire, prețurile erau cu 47% mai ridicate față de aceeași perioadă din 2022.

Care este cauza acestei creșteri masive a prețurilor

Cauza acestei creșteri masive a prețurilor poate fi parțial atribuită subproducției de măsline din anul precedent, o problemă semnalată de fermierii greci. Condițiile meteorologice extreme, inclusiv seceta prelungită, au afectat dezvoltarea măslinilor, iar recolta din noiembrie-decembrie a fost mult sub așteptări, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Fermierii din Grecia, inclusiv cei de pe insula Thassos, iubita destinație a românilor, au înregistrat o producție drastic redusă. Un român stabilit în Thassos a relatat că din cei 26 de măslini pe care îi deținea, doar jumătate au produs măsline, iar pierderile au fost până la 90%.

Creșterea explozivă a prețurilor uleiului de măsline atrage atenția asupra vulnerabilităților din lanțul de aprovizionare și subliniază importanța diversificării surselor alimentare în contextul schimbului climatic și al evenimentelor meteorologice extreme. Consumatorii români sunt îndemnați să fie conștienți de această situație și să ia în considerare alternativele disponibile pe piață.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net