Alertă pe litoral! Ce substanțe nocive s-au găsit în apa Mării Negre
Marea Neagră este în stare de alertă din cauza poluării. Nivelul de substanțe nocive din apă a atins valori alarmante, depășind norma de 60 de ori, provocând îngrijorare în rândul autorităților și al specialiștilor în mediu.
Nivelul de substanțe nocive, de 60 de ori mai mare
La doar 400 de kilometri distanţă de Constanţa, conținutul de substanțe nocive din apa mării a depășit norma, de 60 de ori. Alarma a fost dată de vice-guvernatorul interimar al Sevastopolului, Evgeniy Gorlov la o ședință a guvernului orașului. El a spus că nivelul de substanțe nocive din apa de mare în zona Uhsakova Balka este de 60 de ori mai mare decât ar fi în mod normal.
Sezonul estival este planificat să se deschidă pe 16 iunie, iar până atunci experții care prelevează probe din Marea Neagră așteaptă stabilizarea temperaturilor ca apoi să ia din nou probe de pe fundul mării pentru a identifica ce substanțe sunt cele la care este depășită concentrația și care ar fi la nivelul sigur pentru cei care intră în apa mări. Din cauza creșterii acestor indicatori, care deja se observă, autoritățile vor să analizeze și deversările de deșeuri menajere lichide.
Planuri pentru concediul de vară
Mulți români își fac planuri pentru concediul de vară. Gradul de ocupare pe litoralul Mării Negre a crescut cu 27%, față de anul precedent. Eforie Nord este una dintre staţiunile preferate de turişti mai ales pentru că tarifele la cazare sunt mai mici. În topul preferințelor se mai află Mamaia, Neptun şi Olimp.
„Oamenii nu se mai tem în momentul de față să facă rezervări pentru vara aceasta. Vedem o creștere consistentă de 27% a numărului de rezervări cu precădere în segmentul all inclusive unde avem o creștere de peste 35%", a spus Ionuț Nedea, manager agenție de turism. O cameră dublă cu vedere la mare costă 339 de euro, dacă rezervarea se face cu câteva zile înainte, însă dacă se face acum, costul este de 269 de euro.
„Litoralul pentru toți”, între 31 mai și 20 iunie
Potrivit FPTR, prețurile sunt cu până la 70% mai mici decât cele din vârf de sezon pentru că an de an, hoteluri de 2, 3 și 4 stele din toate stațiunile de pe litoralul românesc se înscriu în acest program.
Până acum, peste 65 de unități de cazare din toate stațiunile de pe litoralul românesc au aderat la program, oferind aproximativ 8.000 de locuri de cazare pe noapte. FPTR se așteaptă ca până la începutul programului, peste 100 de hoteluri să se înscrie, ajungând la aproximativ 10.000 de locuri de cazare pe noapte.