Alertă! Un băiat de 15 ani a murit din cauza gripei
Al doilea deces cauzat de gripă a fost anunțat joi de specialiștii Centrului de Supraveghere a Bolilor Infecțioase. Un băiat de 15 ani, din Sălaj a fost ucis de periculosul virus. Medicii spun că singura metodă de prevenție este vaccinarea. De asemenea, trebuie să respectăm câteva reguli de igienă și alimentație.
Copilul pe care medicii nu l-au putut salva din ghearele gripei nu fusese vaccinat împotriva acesteia. Deși băiatul de 15 ani nu avea nicio boală cronică, care să-i fi slăbit organismul, el a făcut complicații și s-a stins.
Este al doilea deces provocat de gripă, pe care infecționiștii îl anunță în această săptămână. Miercuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile a anunțat primul deces în cazul unei femei de 69 de ani, din București. Aceasta a murit în prima săptămână din acest an din cauza virusului gripal, tip B. Nici ea nu era vaccinată anti-gripal.
Centrul mai anunță că, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinic, IACRS şi pneumonii) a fost de 74953, cu 26.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (101626) și cu 61% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (48546).
De la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate două decese confirmate cu virus gripal, tip B, faţă de nouă în sezonul precedent, toate cu virus gripal tip A, subtip H3.
Cum te poți îmbolnăvi?
Gripa se raspândește de la o persoană la alta:
# Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
# Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.
# Sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului).
Acestea sunt simptomele bolii
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
# Puteți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.
# Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Medicii ne recomandă să ne vaccinăm înainde de a începe sezonul de gripă. Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții.
Așa vă protejați!
Pentru a limita răspândirea gripei, dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:
# Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
# Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
# Apoi acoperiți și aruncați șervețelul folosit.
# Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
# Dacă nu aveți un șervețel disponibil: strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
# Stați acasă când sunteți bolnav.
# Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.