Alimentul care s-a scumpit foarte mult. Nu mulți români și-l mai pot cumpăra

Finalul de an vine cu o nouă povară pentru consumatori, deoarece prețurile unor alimente esențiale au crescut semnificativ. În fruntea listei se află untul, care a ajuns la un nivel record în Europa, devenind inaccesibil pentru mulți. Creșterea bruscă a prețului untului îi afectează nu doar pe consumatorii obișnuiți, dar și pe brutari și cofetari, care resimt puternic această majorare în pragul sărbătorilor.

Alimente. Foto: arhiva.
Alimente. Foto: arhiva.

Creșteri explozive ale prețului untului

Prețul untului a înregistrat o creștere masivă în ultimele săptămâni, atingând un record pe piața europeană. În prezent, o tonă de unt european costă în jur de 8.706 dolari, marcând o creștere de 83% față de anul trecut, conform datelor oficiale ale Comisiei Europene. Acest lucru are un impact semnificativ asupra industriei alimentare, în special asupra brutăriilor și cofetăriilor, care se confruntă cu dificultăți majore în aprovizionare.

Pe lângă unt, alte produse de bază, cum ar fi zahărul și ciocolata, au devenit mai scumpe. Aceste creșteri de prețuri coincid cu perioada sărbătorilor, când cererea pentru produse de patiserie și deserturi este la cote maxime.

De ce a crescut prețul untului?

Specialiștii din industrie explică că majorarea prețului untului este cauzată în principal de reducerea producției de lapte la nivel global. Pe fondul acestei scăderi, producătorii preferă să folosească laptele pentru fabricarea unor produse mai profitabile, ceea ce reduce cantitatea de lapte disponibilă pentru producerea untului. În plus, prețurile ridicate la furaje și alte costuri de producție au afectat fermierii, în special în zone precum Noua Zeelandă, cel mai mare exportator de lapte și unt din lume.

Această criză a afectat piețele din întreaga lume, inclusiv cele din Australia și Noua Zeelandă, unde prețurile untului au fost mult mai mari în acest an față de anii precedenți.

Impactul asupra producătorilor și consumatorilor

Pe măsură ce prețurile untului continuă să crească, marile companii au început să își asigure stocurile necesare pentru perioada sărbătorilor. Cu toate acestea, micii producători sunt cei care resimt cel mai mult impactul acestor majorări. Pentru brutarii și cofetarii de mici dimensiuni, creșterea costurilor va duce inevitabil la majorarea prețurilor produselor finale, ceea ce poate descuraja consumatorii.

Paul Boivin, directorul Federației Franceze a Brutarilor și Cofetarilor (FEB), a explicat că micile afaceri sunt cel mai afectate, întrucât nu își pot permite să absoarbă aceste costuri suplimentare. În plus, o parte dintre acești producători s-ar putea vedea nevoiți să limiteze producția sau să caute alternative mai accesibile pentru unt, ceea ce poate afecta calitatea produselor lor.

Deși producția de lapte a înregistrat o ușoară creștere în ultimele luni, aceasta rămâne la un nivel mult mai mic față de anii precedenți. Experții avertizează că prețurile ridicate ale untului și ale altor produse lactate vor continua să afecteze piața și în 2024, iar consumatorii ar trebui să se aștepte la prețuri ridicate pe termen mediu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
George Simion și paraclisul   în fundal   al nunții sale de la Măciuca Vâlcea Foto captură video jpg
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Parcul arheologic Pompeii (foto: Pixabay)
5465654 jpg
most haunted hotel interior jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net