Alocațiile copiilor ar putea fi dublate. CCR a respins sesizarea Guvernului

Ultima actualizare:

    Alocațiile pentru copii ar putea crește la 300 de lei
Alocațiile pentru copii ar putea crește la 300 de lei

Alocațiile copiilor ar putea fi dublate deoarece Curtea Constituțională a României a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, sesizarea Guvernului în legătură cu respingerea ordonanței de urgență care prevede creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii. Executivul a motivat faptul că nu s-ar fi întrunit cvorumul legal al ședințelor Senatului și Camerei deputaților în care a fost adoptată respingerea OUG.

Alocațiile copiilor ar putea fi dublate. Ping pong între Executiv și Opoziție cu banii celor mici 

Pe scurt, Guvernul a adoptat la sfârșitul lunii iulie o ordonanță de urgență prin care alocațiile copiilor urmau să crească etapizat. Motivarea acestei decizii a fost că, deocamdată, nu există bani la buget pentru o dublare a sumelor încasate de părinți, așa cum au cerut social-democrații. La 11 august, Senatul a votat un proiect de lege care respingea aceasta OUG a Executivului, iar opt zile mai târziu, pe 19 august, această decizie a trecut și de Camera Deputaților - for decizional. Prin urmare, ordonanța Executivului a căzut, iar alocațiile nu mai creșteau în etape, ci se dublau de la 1 septembrie, așa cum fusese stabilit inițial. Practic, de la 1 septembrie, părinții urmau să primească 300 de lei pentru fiecare copil. Iată cum mingea s-a aflat din nou în terenul Guvernului, care nu a stat cu mâinile-n sân și a atacat această decizie a parlamentarilor la Curtea Constituțională. Asta se întâmpla la începutul lunii septembrie. Azi, 24 septembrie, CCR a dat verdictul și a respins sesizarea Executivului. Deci, revenim de unde am plecat: alocațiile se dublează! 

Motivația Guvernului. De ce a atacat proiectul de lege la CCR

Potrivit sesizării de neconstituţionalitate formulate de Guvern, nu a existat cvorumul legal de şedinţă în plenurile Senatului şi Camerei Deputaţilor atunci când a fost adoptată respingerea OUG privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

„Indiferent dacă este obligatoriu sau nu ca dezbaterea actelor juridice să aibă loc în prezenţa majorităţii membrilor Camerelor, referitor la cvorumul legal prevăzut de Constituţie la momentul adoptării legilor, hotărârilor şi moţiunilor:

- la Senat, condiţia existenţei cvorumului legal este obligatorie încă de la momentul deschiderii şedinţei şi se prezumă pe toată durata desfăşurării ei – inclusiv la momentul adoptării actelor juridice aflate pe ordinea de zi a şedinţei respective – până la momentul la o care o verificare a prezenţei parlamentarilor evidenţiază inexistenţa unui cvorum legal: constatarea îndeplinirii acestei condiţii constituţionale revine preşedintelui Senatului/preşedintelui de şedinţă, iar în cazul în care se constată că acesta nu este întrunit, preşedintele suspendă şedinţa şi anunţă ziua şi ora de reluare a lucrărilor;

- la Camera Deputaţilor, această condiţie este obligatorie numai la momentul desfăşurării votului asupra actelor juridice, indiferent dacă acesta are loc în aceeaşi şedinţă în care s-a desfăşurat dezbaterea acestora sau în cadrul unei sesiuni distincte; regulile de constatare a existenţei cvorumului sunt similare cu cele instituite la Senat;

- existenţa îndeplinirii cvorumului legal la momentul adoptării actelor juridice este o condiţie prealabilă, ce trebuie îndeplinită pentru exercitarea votului de către membrii fiecărei Camere şi nu o condiţie atestată de rezultatul votului exprimat asupra legilor, hotărârilor şi moţiunilor”, arată textul sesizării la CCR. 

Care a fost răspunsul CCR

Răspunsul Curții Constituționale a venit azi, 24 septembrie: „Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului anterior promulgării, a respins, ca neîntemeiate: Cu unanimitate de voturi, Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii”, informează reprezentanții CCR, într-un comunicat de presă.

Ludovic Orban consideră că PSD aruncă România în haos

În această perioadă a avut loc și rectificarea bugetară, iar în urma amendamentelor depuse la lege de  PSD, vor crește și pensiile cu 40%, dar și salariile profesorilor, de la 1 septembrie. Iată că azi se anunță și creșterea alocațiilor pentru copii.

Premierul Ludovic Orban și-a declarat îngrijorarea cu privire la aceste cheltuieli în plus afirmând că nu există bani la buget pentru a le susține, iar astfel de decizii iresponsabile și nesăbuite vor duce România în sapă de lemn. Spusele sale sunt întărite de declarațiile analiștilor financiari care preconizează pentru anul 2021 un deficit bugetar de peste 11%. Se pare că vom fi pe muchie de cuțit, iar România va risca să intre în incapacitate de plată. Guvernul mai acuză opoziția (majoritari fiind social democrații) că fac aceste demersuri și iau aceste decizii în contextul alegerilor locale din 27 septembrie și în încercarea disperată de a mai câștiga capital de imagine pe ultima sută de metri. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
schelet copil timisoara jpg
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
WhatsApp Image 2024 11 15 at 09 56 32 jpeg
tineri sex jpg
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
human structures made matters worse  jpg
mic dejun  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net