Angajați de la Căile Ferate, beți la muncă. Un angajat avea o alcoolemie de 1,39 mg/l
Acţiunile de control realizate în primele trei luni ale anului de către poliţişti împreună cu reprezentanţii Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română arată că de multe ori angajaţii de la căile ferate ajung la muncă sub influența băuturilor alcoolice. Un impiegat a fost prins având o alcoolemie de peste unu la mie, iar un paznic de barieră avea 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Impiegaţi care au fost găsiți beți la locul de muncă
Controalele arată că mai mulţi impiegaţi de mişcare care au ca atribuții organizarea, coordonarea şi executarea operaţiunilor legate de circulaţia trenurilor şi executarea manevrelor vehiculelor feroviare din staţiile de cale ferată, în condiţii de siguranţă feroviară, au fost prinşi beți la locul de muncă.
Într-o astfel de situație a fost găsit un impiegat de la stația CF Timișoara, în 16 martie, atunci fiind sesizați poliţiştii Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Timişoara. Poliţiştii care au mers la faţa locului l-au testat cu aparatul alcooltest și a rezultat că angajatul avea 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatului i s-a întocmit dosar penal
Impiegatul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice și pentru a i se stabili alcoolemia din sânge. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe, se arată într-o statistică făcută publică duminică de IGPR.
Găsiți sub influența băuturilor alcoolice
Situaţii similare s-au înregistrat şi la alte Regionale de cale ferată. În 9 martie, poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Giurgiu au fost sesizaţi telefonic de către şeful de staţie, cu privire la faptul că un angajat s-a prezentat la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice.
La testarea acestuia cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Impiegatul de mişcare i-a adus la cunoştinţă celui în cauză că va anunţa şeful ierarhic şi poliţia. În timpul anchetei s-a constatat că angajatul respectiv ar fi părăsit postul şi ar fi refuzat să se prezinte la spital ca să i se recolteze probe de sânge, precizează sursa citată.
Alte situații similare
Un alt impiegat de mișcare de la Arad a fost găsit sub influența alcoolului în 3 februarie 2024, etilotestul indicând un rezultat de 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Impiegatul a fost testat şi cu aparatul din dotarea Biroului Rutier Piteşti, care a indicat 0,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.
El a fost dus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice. În 18 ianuarie 2024, un mecanic de serviciu care conducea o locomotivă, care circula pe relaţia Bucureşti Nord – Braşov a fost depistat cu o alcoolemie de 0,03% mg/l alcool pur în aerul expirat.
Mecanicul, care avea atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, a refuzat să i se ia analize de sânge. Şi la Gorj un impiegat de mişcare şi un manevrant vagoane au fost prinşi beți la serviciu.
Care a fost cea mai mare alcoolemie depistată
Cea mai mare alcoolemie depistată, anul acesta, la un angajat de la căile ferate a fost de 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat. Atât a arătat alcooltestul în cazul unui paznic de barieră, aflat în timpul serviciului în Bucureşti.
Statisticile Poliţiei arată că în primul trimestru al acestui an poliţiştii de la transporturi şi lucrătorii de la siguranţa ferociară, sprijiniţi de angajaţi feroviari, au făcut 332 de controale, au legitimat 1.104 persoane cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi au efectuat verificări în 219 unităţi de cale ferată şi 80 de trenuri.
În cadrul activităţilor preventive, au fost verificate cu etilotestul/alcoolscopul 925 de persoane cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi au fost verificaţi 101 mecanici de locomotivă. În timpul acțiunii, poliţiştii au constatat 10 infracţiuni, fiind cercetate 10 persoane, dintre care 9 persoane au fost depistate în flagrant delict, iar 7 au fost duse la spital pentru a li se face analize de sânge.