ANM a emis un nou cod de caniculă. Capitala, printre zonele vizate de temperaturi ridicate

Miercuri, o avertizare de Cod portocaliu pentru caniculă este în vigoare în București și în nouă județe din țară. În restul teritoriului se aplică o avertizare de Cod galben.

Cod portocaliu de caniculă în București și alte nouă județe / foto: arhiva
Cod portocaliu de caniculă în București și alte nouă județe / foto: arhiva

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), miercuri, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București, valul de căldură va continua să persiste, cu temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile minime nocturne nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, determinând nopți tropicale.

În restul țării, este în vigoare o avertizare de Cod galben. Valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile, cu temperaturi maxime între 33 și 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat, iar în anumite zone se va resimți canicula. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, pe arii extinse, pragul critic de 80 de unități.

Meteorologii avertizează că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Europa se topeşte sub valul de căldură

Europa se confruntă cu un val de căldură intensă, cu temperaturi extrem de ridicate. Meteorologii au emis avertizări de Cod roșu de caniculă pentru Italia, Serbia, Croația și Ungaria.

În aceste țări, temperaturile la umbră ajung la 40 de grade Celsius. În Spania și Grecia, deși temperaturile au depășit 45 de grade Celsius, este în vigoare un Cod portocaliu de caniculă.

În București, marți, s-au resimțit temperaturi de 43 de grade Celsius. Meteorologii anticipează că, cel mai probabil, ANM va emite un Cod roșu pentru România în weekend.

Ne aflăm în mijlocul celui mai lung val de caniculă din istorie, cu temperaturi care nu au coborât sub 35 de grade Celsius la umbră timp de 7-10 zile.

Cupola de căldură va persista până la mijlocul săptămânii viitoare, însă nu va fi suficient de răcoros pentru a face aerul mai respirabil. Este foarte posibil să ne confruntăm cu un alt val de caniculă, al cincilea din această vară, scrie Antena 3 CNN.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
herastrau jpg
Odihnă, flori, somn jpg
folie aluminiu shutterstock1 jpg
bucuresti 19301 jpeg
RO Alert jpeg
sinaia statiunea preferata a regilor (1) jpg
sare borcan istock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net