Anul universitar 2024. Cum arată și cât costă o cameră în căminele celor mai cunoscute universități din țară
Mai sunt doar 10 zile până la debutul anului universitar, iar căminele studențești sunt deja aglomerate. Universitatea București oferă aproximativ 4.500 de locuri de cazare în 15 cămine, acoperind aproape 80% din necesar.
Prețurile variază între 180 și 600 de lei, în funcție de tipul de cameră și confort. Căminele sunt situate în 9 campusuri, inclusiv Grozăvești și Mihail Kogălniceanu, multe fiind renovate recent.
Studenții se vor muta efectiv în cămine pe 25 septembrie, iar procesul de repartizare este în desfășurare. Reprezentanții studenților spun că, deși cererea este mare, mulți aleg căminele private sau apartamentele închiriate, ceea ce poate lăsa camere libere.
La Universitatea Politehnica, sunt disponibile 10.000 de locuri de cazare, iar toți studenții din anul I vor primi loc. Prețurile încep de la 330 de lei și pot ajunge până la 600 de lei pentru căminele renovate, care oferă condiții mai bune.
Academia de Studii Economice dispune de șapte campusuri, iar procedura de cazare include completarea unei cereri și analizarea dosarelor de către o comisie. Criteriile de departajare includ performanța academică și situațiile sociale.
Cât costă cazarea într-un cămin studențesc la Cluj
Căminele din Cluj oferă, de asemenea, prețuri competitive, între 250 și 350 de lei, dar studenții se tem că nu vor găsi locuri, ceea ce îi determină să se îndrepte către chirii mai mari.
Anul acesta, oferta acoperă cererea, a precizat Sergiu Covaci, un student. „Există, însă, foarte multe zvonuri printre studenți că nu vor găsi locuri. Motiv pentru care mulți se orientează către chirii. Alții, care nu sunt chiar ok cu mediile, nici nu mai depun cerere. Noi rămânem de multe ori cu locuri libere. Și este surprinzător, căci chiriile în Cluj sunt foarte mari, de trei, patru ori mai mari decât taxa pentru cămin”, mai spune studentul.
Citește continuarea pe Adevărul