Anunț de maxim interes pentru șoferii români. Ce se întâmplă cu valoarea punctului-amendă, după creșterea salariului minim

Ultima actualizare:

Odată cu creșterea salariului minim, mulți șoferi români se întreabă cum această schimbare va influența valoarea punctului-amendă și, implicit, amenzile rutiere. În acest context, este esențial să înțelegem modificările care vor avea loc și cum vor îi afecta acestea pe conducătorii auto din România.

greseala pe care toti soferii romani o fac zilnic si pentru care risca amenda maxima din codul 848744 jpg

Creșterea salariului minim și legătura cu punctul de amendă

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 900/2023, salariul de bază minim brut pe țară va crește cu 10%, ajungând la suma de 3.300 de lei începând cu luna, mai exact octombrie. Deși această creștere ar sugera o modificare a valorii punctului-amendă, este bine de știut că aceasta va rămâne la 145 de lei, așa cum a fost stabilit prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022, cel puțin pentru întregul an 2023. De la anul rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acesta, dacă  va crește și cu cât.

Impactul asupra sancțiunilor rutiere

Punctul-amendă este parametrul de bază folosit în calculul amenzilor contravenționale. Cu toate că salariul minim crește, valoarea punctului-amendă rămâne neschimbată. Sancțiunile pentru încălcarea regulilor de circulație rămân aceleași, fiind clasificate în funcție de numărul punctelor-amendă aplicate:

Clasa I: Două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);

Clasa a II-a: Patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);

Clasa a III-a: De la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);

Clasa a IV-a: De la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);

Clasa a V-a: De la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) - această clasă se aplică doar persoanelor juridice.

Prevenirea amenzilor costisitoare

Deși salariul minim crește, șoferii români trebuie să fie conștienți că valoarea punctului-amendă rămâne la 145 de lei, cel puțin până la sfârșitul anului 2023. Respectarea regulilor de circulație nu doar că asigură siguranța pe drumurile noastre, dar și previne amenzi costisitoare.

De asemenea, fiind informați și responsabili, șoferii români pot traversa această perioadă de tranziție, cu siguranță, fără neplăceri financiare neașteptate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net