Anunț important pentru șoferi! Prețurile RCA vor scădea începând cu toamna acestui an

Șoferii din România au motive să zâmbească, deoarece Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus modificări care vor conduce la o reducere a prețurilor RCA începând cu toamna acestui an. Această schimbare semnificativă vine ca urmare a finalizării procesului de integrare a AIDA, baza de date a asigurărilor RCA. Aceasta este administrată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), cu sistemele de date ale Poliției Române, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Registrului Auto Român (RAR).

RCA. Foto: arhiva.
RCA. Foto: arhiva.

Procesul de interconectare a acestor baze de date va oferi o imagine mai clară asupra domeniului și va facilita o mai bună evaluare a riscurilor, contribuind astfel la o ajustare mai echitabilă a prețurilor RCA.

Argumente pro schimbărilor propuse de ASF

Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF pentru piața asigurărilor, a subliniat importanța interconectării bazei de date AIDA cu sistemele Poliției Române, RAR și CNAIR. Această măsură va asigura o gestionare mai eficientă a datelor și va contribui la stabilirea unui preț RCA mai just și adaptat la realitățile pieței.

Printre sugestiile aduse de ASF se numără implementarea unui ghid de conduită pentru asigurători, revizuirea sistemului bonus-malus și conectarea AIDA cu alte baze de date. Aceste propuneri vizează nu numai scăderea prețurilor, ci și creșterea transparenței și echității în sectorul asigurărilor auto obligatorii.

Posibile consecințe ale schimbărilor

Pe lângă scăderea prețurilor RCA, se așteaptă și implementarea unor sancțiuni mai severe, posibilitatea vânzării în rate și introducerea conceptului de franșiză. Aceste măsuri au ca scop nu doar stabilizarea prețurilor, ci și creșterea gradului de satisfacție al șoferilor cu produsul RCA.

Potrivit vicepreședintelui ASF, majorarea tarifelor RCA din ultimii doi ani a fost determinată de revenirea la un nivel normal al ratei combinate a daunei în sector. De asemenea, inflația a contribuit la creșterea costurilor cu manopera, piesele de schimb și salariile, afectând în mod direct tarifele RCA.

În lumina acestor schimbări propuse și a eforturilor de a aduce mai multă echitate în sistemul de asigurări auto obligatorii, șoferii din România pot anticipa cu optimism o scădere a prețurilor RCA începând cu toamna acestui an. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Oleksandr Pielieshenko jpg
image
image
image
image
image
image
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net