Atenție! Mai mulți români vor rămâne fără voucherele de vacanță

Atenție, unii dintre români vor rămâne fără vouchere de vacanță. Click! îți spune dacă te numeri printre cei care nu vor mai avea parte de acest beneficiu!

Unii dintre români rămân fără vouchere de vacanță / foto: Pixabay
Unii dintre români rămân fără vouchere de vacanță / foto: Pixabay

Potrivit legii, voucherele de vacanță sunt acordate conform regulilor negociate în contractele colective sau, în urma consultărilor cu angajații, în regulamentele interne.

Totuși, chiar dacă acest lucru este prevăzut în regulamentele firmelor și instituțiilor, voucherele de vacanță nu se pot acorda pe criterii discriminatorii. De exemplu, o situație recent întâlnită este acordatul de vouchere de vacanţă a celor care au fost în medical mai mult timp.

Așadar, statul permite utilizarea unor instrumente specifice pentru sprijinirea salariaților, angajatorilor și chiar a economiei, prin eliminarea obligațiilor privind plata contribuțiilor sociale în anumite condiții, dar impune clar regulile.

Care este cea mai importantă regulă de acordare a vouchere de vacanță

Cea mai importantă regulă a acordării voucherelor de vacanță este ca participanții la raporturile juridice de muncă trebuie să negocieze colectiv o serie de aspecte. Atunci când nu poate fi încheiat un contract de muncă, să se consulte înainte de stabilirea unor reguli, în condițiile art. 241 din Codul muncii.

Concret, prin această negociere, pot fi stabilite categoriile de beneficiari/salariați care primesc vouchere de vacanță, iar excluderea unui salariat care face parte din aceste categorii poate intra sub incidența OG 137/2000 atunci când motivele excluderii nu sunt obiective ori justificate.

În lege se specifică în mod clar că angajatorii sunt cei care decid regulile privind modul de acordare a voucherelor de vacanță, care să prevadă, printre altele, categoriile de beneficiari.

Mai mult, angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, dacă există, cu reprezentanții salariaților, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin regulamentul intern, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care să prevadă, printre altele, categoriile de salariați care primesc bilete de valoare.

În ce situații un angajat nu primește vouchere de vacanță

O excludere totală a unui salariat care pe parcursul anului a avut contractul de muncă suspendat potrivit cap. IV din Codului muncii sau din alte motive independente de voința sa ori stabilite prin alte acte normative, poate fi considerată discriminare, fiind prevăzute soluții și pentru aceste situații.

Așadar, „cuantumul acordat salariaților (nu se referă la salariații din instituțiile și autoritățile publice) sub forma voucherelor de vacanță se stabilește, în condițiile legii, de către angajatori proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic”, adică vor primi vouchere de vacanță proporțional cu timpul lucrat, așa cum prevede art. 12 alin (3) din HG 215/2009.

Voucherele de vacanță sunt, în primul rând, o măsură a statului prin care acesta urmărește sprijinirea salariaților și a angajatorilor, iar scopul avut în vedere în momentul adoptării OUG nr. 8/2009 rămâne încă de actualitate, potrivit avocatnet.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net