Atenție la folosirea voucherelor de vacanță! Dacă faceți această greșeală, sunteți buni de plată, iar amenzile nu sunt mici

Bugetarii și angajații de la stat, care primesc de la serviciu vouchere de vacanță, trebuie să fie atenți cum le folosesc, pentru că ar putea fi amendați. Click! vă spune care este motivul.

Cei care vând voucherele vor fi amendați  / foto: arhivă
Cei care vând voucherele vor fi amendați / foto: arhivă

Anul acesta, vouchere de vacanță sunt de 1.450 de lei brut. Există, totuși, o greșeală banală pe care oricine o poate, face fără să își dea seama. Iată despre ce este vorba!

Ministerul Finanțelor anunță că vânzarea vocherelor, care sunt nominale, este strict interzisă. Ele pot fi folosite exclusiv de către titular.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul Finanțelor.

Cine primește voucherele de vacanță

Mai mult, Ministerul Finanțelor precizează că, voucherele de vacanță, se pot acorda atât angajaților din instituțiile publice, cât și celor din privat

„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condițiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță.

Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”.

După ce au primit tichetele valorice de la angajator, beneficiarul are libertatea de a alege unde va merge în vacanță. Unitățile alese trebuie să fie în lista de parteneri. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei, scrie turism.gov.ro.

ATENȚIE! Voucherele nu pot fi vândute!

În niciun caz voucherele de vacanță nu pot fi vândute sau donate altcuiva. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea se pedepsește cu amenzi de până la 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism, care acceptă tichete emise pentru altă persoană, va fi amendată cu 13.300 de lei.

Mai mult decât atât, le este interzis operatorilor turistici să pună prețul pachetului cu vouchere mai mare decât cel care se plătește cu bani cash.

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII. Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net