Atenție! Prețul motorinei în Europa va exploda din nou

Ne îndreptăm din nou spre majorări deprețuri la pompă, în special la motorină! Și asta din cauza restricţiilor cu privire la importurile acestui combustibil din Rusia, impuse după invazia din Ucraina. 

Motorina se va scumpi iarăși
Motorina se va scumpi iarăși

O analiză realizată de Reuters arată clar că șoferii din Europa care folosesc mașini diesel vor fi mai afectați comparativ cu cei care au automobile pe benzină. Și numai ei! Preţurile mari la motorină va afecta întreaga economie şi inflaţia deoarece este carburantul preferat de către industria şi fermierii europeni.  

Urmările deciziei de renunțare la motorina rusească  

Potrivit statisticilor, în prezent, aproximativ 140 de milioane de șoferi din Europa folosesc motorină, iar aceștia nu pot supraviețui fără cea provenită din Rusia, susţin analiștii. Energy Aspects şi Wood Mackenzie arată că diferenţa de preţ dintre motorină şi benzină va ajunge la aproximativ 25 de dolari per baril în trimestrul patru, de la aproximativ 13 dolari per baril în trimestrul al doilea.

Iar cum cota autoturismelor diesel pe piaţa europeană este de peste 40%, fațăp de 4,5 în SUA, această problemă este una care afectează în mod deosebit Europa.

Analiza Reuters mai arată că impactul războiului ruso-ucrainean asupra pieţei energetice abia urmează să fie resimţit. Decizia liderilor UE de a reduce importurile de petrol din Rusia cu 90% până la finele anului va avea urmări drastice. Toate livrările de ţiţei rusesc prin intermediul navelor vor fi interzise de la începutul lunii decembrie şi toate produsele rafinate ruseşti două luni mai târziu.

Efectele scumpirii motorinei

În consecinţă, este de așteptat ca preţurile la benzină se se mai reducă în trimestrul patru, în timp ce motorina este posibil să se scumpească. Iar acest lucru va accelera tranziţia dinspre vehiculele diesel, în condiţiile în care Europa încearcă să pună capăt vânzărilor de vehicule noi cu motoare pe combustie din 2035.

Și pe piața auto second-hand s-au observant schimbări. Se vând mai multe mașini diesel decât pe benzină. Portalul Motorway a calculat că vânzările de automobile second-hand pe motorină au crescut cu 21% începând din luna mai şi până în luna iunie, comparativ cu o creştere de 13% în cazul automobilelor pe benzină.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
bebelus jpg
pensie jpeg
invitatie de nunta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net