Atenție, turiști! Sunt vipere în zona Păltiniș! Sfaturi în caz de mușcătură

Ultima actualizare:

Salvamontiștii sibieni au anunțat că au fost observate vipere în zona stațiunii Păltiniș, județul Sibiu. Cum posibilitatea ca turiștii să le întâlnească este destul de ridicată, specialiștii au și câteva recomandări. 

Salvamontiștii atenționează asupra pericolului de a fi mușcat de vipere
Salvamontiștii atenționează asupra pericolului de a fi mușcat de vipere

În primul rând, trebuie cunoscut faptul că nicio mușcătură nu seamănă cu cealaltă. Manifestările unei mușcături de viperă sunt diferite, pentru că depind de mai mulți factori: de cantitatea de venin injectat, de localizarea mușcăturii, dar și de starea de sănătate a victimei.

Odată ce veninul a fost introdus în organism, pot apărea efecte atât locale, cât și sistemice, adică ale întregului organism. Rareori se poate ajunge și la deces, în special la copii, din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate, și la vârstnici.

Semne si simptome ale mușcăturii de viperă

  • Semnele locale: urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice.
  • Semne generale: febră, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leșin”), dificultăți de respirație, durere toracică, convulsii, comă, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, șoc anafilactic (edem al feței, limbii, căilor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arterială prăbușită, puls periferic nepalpabil).

De câte feluri sunt mușcăturile de viperă

Clasificarea mușcăturilor de viperă se face după gradul de toxicitate. Astfel, acestea pot fi:

  • Gradul 0 (fără reacție toxică ) – urme ale mușcăturii, fără edem („umflare”) local.
  • Gradul 1 (reacție toxică minimă ) – edem („umflare” ) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică. 
  • Gradul 2 (reacție toxică moderată) – edem al întregului membru mușcat, reacție sistemică minimă (vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie).
  • Gradul 3 (reacție toxică severă) – edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de șoc, hemoragii sau alte reacții sistemice.

Măsurile de prim ajutor

În primul rând, persoana care a fost mușcată de o viperă trebuie să fie liniștită. Aceasta va fi așezată întinsă pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui.

Apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont (0372126668) pentru a anunța evenimentul și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS).

Se curăță plaga cu apa oxigenată sau cu apă curată.

Se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou.

Aproape de plaga mușcată se pune un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterial. Orientativ, se poate strange astfel încât să se poată introduce un deget sub bandaj.

Ce nu este indicat să faceți

  • Nu se practică incizii sau „cauterizări” la nivelul mușcăturii
  • Nu se „stoarce” plaga
  • Nu se recomandă aplicarea de gheață sau garou
  • Nu se aplică diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii
  • Nu se încearcă capturarea șarpelui
  • Nu se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului
  • Nu se aspiră veninul cu gura.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net