Au apărut pepenii românești în piețe! Cât costă un kilogram

Datorită temperaturilor ridicate de la început de vară, pepenii românești s-au copt deja și sunt gata pentru consum, cu două săptămâni mai devreme. Cât costă un kilogram?

Canicula a scos mai devreme pepenii româneşti. Cât costă desertul verii
Canicula a scos mai devreme pepenii româneşti. Cât costă desertul verii

Canicula a scos mai devreme pepenii româneşti în piețe, însă prețul de start de sezon este unul destul de piperat. Kilogramul de pepene roșu costă în Capitală 5 lei, asta înseamnă că o lubeniță mai generoasă ajunge și la 50 de lei. Față de anul trecut este o creștere de preț cu 30%.

„Căldurile din primăvară au favorizat dezvoltarea plantei de lubeniță. Raportat la anul trecut, prețul este cu 30% mai scump”, a declarat Nicu Crețu, fermier, pentru știrileprotv.ro.

Potrivit producătorilor, costurile ridicate în special cu mâna de lucru ar fi de vină. Tot mai puțini oameni sunt dispuși să meargă la recoltat pe câmp din cauza temperaturilor ridicate, iar de la fermă la piață, prețul pepenului se triplează. Cel galben este și mai scump, între 10 și 12 lei kilogramul. De altfel, producătorii mai spun că prețurile vor scădea din iulie, atunci când pe piață vor apărea tot mai mulți pepeni.

„Prețul e ok, nu pot să comentez”

„Prețul e ok, nu pot să comentez prețul că e al producătorului, omul muncește pentru banii ăia, nu poți să-i impui tu un preț”, a spus un cumpărător.

De altfel, potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut suprafața cultivată cu pepeni a crescut. 

În ultimii ani, suprafața de pepeni a crescut datorită contractului ce îl am cu un lanț de supermaketuri. Prețurile sunt foarte mici la cereale și la grâu și la porumb, și la floarea soarelui și atunci mai compensăm cu alte culturi, gen lubeniță, care să vă spun, în ultimii doi ani a fost profitabilă", spune Cristian Cerba, fermier.

Consumul de pepene roșu are foarte multe beneficii. În primul rând, poate să crească aportul de nutrienți importanți, cum ar fi vitamine, minerale și fibre. De asemenea, poate reduce acizii grași saturați și zaharurile adăugate. Pepenele poate proteja funcțiile cardiovasculare și susține sănătatea cardio-metabolică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bani numara salarii pensii bani putini
image
image
image
image
image
image
image png
Gavin Newsom jpg
grecia jpg
RO BV Predeal train station jpg
money 1033647 1280 jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
2 africa de sud gradina shutterstock 1776108470 jpg jpeg
Vasile Gamalan  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net