Avertismentul MAE pentru românii care și-au planificat vacanțe în Grecia. Vor avea parte de o surpriză neplăcută

Veste neplăcut pentru românii care și-au planificat o vacanță în Grecia, în această săptămână. Au fost transmise avertismente în privința temperaturilor caniculare, insuportabile, atât de autoritățile elene, cât și Ministerul Afacerilor Externe.

Românii sunt avertizați în privința unui cod roșu de caniculă în Grecia / Foto: Shutterstock
Românii sunt avertizați în privința unui cod roșu de caniculă în Grecia / Foto: Shutterstock

Valorile ar urma să atingă până la 43 de grade Celsius

Pentru românii care se află în Grecia, tranzitează ori au planificată o vacanță, în această țară, în perioada 11-17 iulie, atât autoritățile elene, cât și Ministerul Afacerilor Externe au transmis avertisment în privința unui cod roșu de caniculă. Potrivit Serviciul local de Meteorologie al Republicii Elene (EMY), temperaturile din această perioadă sunt cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală. Mai precis, valorile ar urma să atingă până la 43 de grade Celsius.

Astfel, începând de marți, până luni, 17 iulie, este valabil avertismentul de cod roșu de caniculă pentru întreg teritoriul ţării.

Totodată, Grecia a emis şi o avertizare cu privire la creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere. Producerea acestora este favorizată de temperaturile extrem de ridicate, gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (crengi, vegetaţie, frunze, ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.

Ministerul Afacerilor Externe a ținut să le reamintească cetățenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera, astfel, apariţia unui focar de incendiu.

Informații pentru turiștii români

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară sunând la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatul General al României la Salonic: +302310340088. Apelurile sunt direcționate 24/7 către Centrul de Asistență Contact pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS) și sunt preluate de operatorii de Call Center. 

În plus, cetățenii români aflați în situații de dificultate, cu caracter de urgență, pot suna la numărul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatul General al României la Salonic: +306946049076. 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă vizitarea site-urilor atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteoalarm.org și www.mae.ro, pentru a ajuta cetățenii români care călătoresc în străinătate, reamintind că aceștia au la dispoziţie și aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, relatează Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net