„Bolile mintale sunt reale!” Psihologii avertizează: 85% din oameni au astfel de probleme

În contextul mediatizării cazului jurnalistei Iulia Marin, care suferea de mai mulți ani de depresie și marţi, 18 aprilie, a fost găsită moartă în apartamentul în care locuia, cea mai cunoscută asociație a psihologilor din România, APR, trage un semnal de alarmă: „Bolile mintale sunt reale!”. Într-un comuncat de presă transmis de APR se precizează că din ce în ce mai mulţi oameni suferă de astfel de tulburări. „Până la 85% dintre noi vor dezvolta cel puțin o tulburare mintală diagnosticabilă până la vârsta de 45 de ani", se arată în acest document, pe care Click! vi-l pune la dispoziţie.

Psihologii atrag atenția că oamenii cu afecțiuni psihice sunt discriminați / foto: Pixabay
Psihologii atrag atenția că oamenii cu afecțiuni psihice sunt discriminați / foto: Pixabay

APR face astfel un pun apel către societatea din România, cu privire la conștientizarea existenței afecțiunilor psihice, de multe ori considerate un „moft” al pacienților, atitudine care provoacă de la sine stigmatizarea acestora şi agravarea simptomelor, ceea ce duce la degradarea stării de sănătate.

Prin intermediul unui comunicat de presă, APR avertizează că bolile mintale sunt „reale” și pot favoriza apariția unor complicații medicale foarte serioase, cum ar fi bolile cardiovasculare, favorizând chiar decesul prematur, căci pot împinge la sinucidere.

Explicațiile APR vin după ce în spațiul public au avut loc discuții care aveau ca subiect capacitatea de muncă a Iuliei Marin, jurnalista de la Libertatea care a murit, la doar 32 de ani, după o lungă luptă cu depresia, pe care a recunoscut-o public, atât pe contul ei de facebook, cât şi în mai multe editoriale la publicaţiile unde a lucrat şi pe blogul personal, În terapie.

„Tulburările mintale sunt afecțiuni reale, comune și debilitante. Acestea se manifestă sub formă de gânduri, emoții, reacții fiziologice și comportamente care provoacă suferință psihică și afectare funcțională în plan personal, profesional și relațional.

Ele determină și costuri financiare directe (de exemplu, medicație) și indirecte (de exemplu, zile nelucrate), predispun la complicații medicale (de exemplu, afecțiuni cardiovasculare) și favorizează decesul prematur (de exemplu, prin suicid)”, se arată în comunicatul APR.

Oamenii cu afecțiuni psihice pot fi perfect funcționali în societate, nu trebuie stigmatizaţi!

De multe ori, oamenii cu afecțiuni psihice sunt considerați „nebuni” și nefuncționali în societate, chiar dacă aceștia iau un tratament care îi ajută să fie normali.

Psihologii atrag atenția, amintid că acești oameni nu trebuie stigmatizați sau discriminați, indiferent că ne referim la viața personală sau locul de muncă.

„Însă, ca în cazul altor boli somatice, dacă sunt tratate corespunzător, tulburările mintale pot fi vindecate sau ameliorate, permițând și celor încă afectați, dar aflați sub tratament adecvat, să funcționeze optim în societate (unde este cazul, fie că vorbim despre o condiție clinică somatică sau mintală, în condiții speciale de lucru și monitorizare).

Sigur, tot ca în cazul bolilor somatice, există și excepții care pot presupune supraveghere permanentă.

Spre deosebire de bolile somatice, există însă în continuare accentuate în societate o serie de atitudini negative și comportamente toxice față de persoanele care se confruntă cu tulburări mintale, atitudini care se răsfrâng în comportamente precum stigmatizarea, discriminarea (inclusiv la locul de muncă), blamarea, discreditarea, jignirea, invalidarea și critica.

Acestea contravin principiilor de respectare a demnității umane și de grijă și considerație față de ceilalți, iar în plus agravează lor starea deja precară de sănătate mintală”, mai spun cei de la APR. 

„Este responsabilitatea societății”

Psihologii amintesc că este de datoria societăți să promoveze atitudini lipsite de prejudecăți, cu privire la oamenii cu afecțiuni psihice. 

„Considerăm că este responsabilitatea societății în ansamblul ei să promoveze un nivel ridicat de sănătate mintală și atitudini adecvate față de toate persoanele care suferă de probleme de sănătate, indiferent că ne referim la boli somatice sau tulburări mintale.

Fiecare dintre noi poate avea o contribuție la destigmatizare, reducerea inegalităților și sprijinul moral și practic al celorlalți, dând dovadă de empatie și respect pentru ei și suferința lor.

Autoritățile au datoria, prin legi, politici publice și sancțiuni, să reducă prejudecățile și discriminările față de persoanele cu tulburări mintale, inclusiv să asigure accesul la muncă, fie, unde este cazul, și în condiții speciale; în plus, trebuie să asigure accesul la tratamente personalizate validate științific, alături de mijloace eficiente de prevenție primară/secundară/terțiară, respectiv să crească bunăstarea emoțională și socială a cetățenilor.

Mass media în mod special au o datorie morală în acest sens, fiind atât de implicate în formarea atitudinilor din societate; tonul dat de mass media poate încuraja sau descuraja stigmatizarea”, se mai arată în comunicat.

Detalii mai puțin știute despre afecțiunile psihice

La finalul comunicatului de presă psihlogii oferă mai multe informații suplimentare despre bolile psihice, pe care opinia publică ar trebui să le cunoască.

„Menționăm mai jos câteva date suplimentare despre tulburările mintale și sănătatea mintală

• Printre cele mai comune sunt depresia majoră, anxietatea socială, anxietatea

generalizată, dependențele de substanțe și cele comportamentale, schizofrenia și

tulburarea afectivă bipolară;

• Marea majoritate debutează în general în perioada de adolescență și adult tânăr;

• Sunt printre principalele cauze ale dizabilității la nivel mondial, alături de cancere și

afecțiunile cardiovasculare;

• Până la 85% dintre noi vor dezvolta cel puțin o tulburare mintală diagnosticabilă până la

vârsta de 45 de ani;

• Sănătatea mintală nu înseamnă simpla absență a tulburărilor, ci și un nivel ridicat și

durabil de satisfacție cu viața, bunăstare emoțională și socială, auto-acceptare, sens în

viață și alte elemente care definesc o viață bună”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net