Calendar ortodox 2019, 5 aprilie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Agatopod și Teodul
Sfinţii Mucenici Agatopod și Teodul sunt prăznuiţi la data de 5 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Agatopod și Teodul sunt între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 5 aprilie. Zi de post.
Agatopod și Teodul au trăit la Tesalonic în vremea împăraţilor păgâni Diocleţian şi Maximan. Agatopod era bătrân ca vârstă şi foarte înţelept, împodobit cu păr cărunt şi îndeplinea funcţia de diacon, iar Teodul era un citeţ tânăr şi chipeş ce îşi trăia avii tinereţii fără prihană în curăţenie feciorelnică. Teodul era fiul unor creştini drepţi şi mai avea după trup trei fraţi Capiton, Mitrodor şi Filostorghie şi toţi erau drept-credincioşi.
Porunca păgânilor împăraţi ca tot poporul să se închine la idoli a ajuns şi la Tesalonic iar creştinii care refuzau să o facă prigoană sufereau. Teodul a visat că va lua în mână un lucru de la o persoană cinstită şi când s-a trezit avea un inel în forma sfintei cruci cu care a început să vindece bolile oamenilor şi pentru că-i vindeca şi pe păgâni şi aceştia au început să se întoarcă spre Hristos şi să creadă.
Deşi în acele vremuri de restirşte care stârnea multă frică între credincioşi şi mulţi cădeau spre bucuria nestăvălită a diavolilor Agatopod şii Teodul nu au fugit şi nici nu s-au ascuns ci îşi vedeau de treaba lor în biserică, şi ziua şi noaptea. Aşa i-au prins şi i-au aruncat în temniţă ostaşii guvernatorului Faustin.
Au încercat în fel şi chip să-i ademenească a închina la idoli. I-au ameninţat cu chinurile, i-au despărţit şi iau anunţat pe fiecare că clelălalt a abjurat şi s-a închinat la diavoli. În cele din urmă i-au aruncat în temniţă unde ei nu au încetat să se roage si şă-i aducă mulţumire şi slavă lui Dumnezeu. Cei aflaţi alături de ei în temniţă închişi pentru diverse mârşăvii au căzut la picioarele sfinţilor şi îşi cereau iertare crezând în Hristos. Când a aflat guvernatorul s-a mâniat şi iar a încercat să-i convingă pe sfinţi să jertfească la idoli. I-a supus la chinuri şi tortură şi după aceea i-a închis singuri ca să nu mai convertească şi pe alţii. Cei doi a primit acelaşi vis şi dimineaţă povestind şi-au dat seama că vor pieri înecaţi. Faustin guvernatorul i-a scos iar la judecată cerându-le să se închine diavoleştilor idoli şi să renunţe la Hristos dar pentru că s-a loit de refuzul lor neabătut i-a condamnat să li se lege pietre de gât şi să fie aruncaţi în mare. Marea l-ea primit trupurile iar valurile le-a scos la uscat dezlegate de lăgături şi de pietre, pline de lumină. Cunoscuţii le-au luat şi le-au înmormântat cu cinste.
Troparul Sfinţilor Mucenici Teodul şi Agatopod
Glasul al 4-lea
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
La 5 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi
- Sfinţii mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion şi Nichifor;
- Preacuvioasa Maică Teodora din Tesalonic;
- Sfinţii mucenici Teodora şi Didim;
- Sfântul mucenic Termu;
- Sfântul Mucenic Pompie;
- Sfântul Zinon şi sfinţii mucenici Maxim şi Terentie;
- Sfântul nou mucenic Gheorghe, care s-a nevoit în noul Efes, în anul 1801, şi care prin sabie s-a săvârşit.