De ce este iepurele asociat cu Paștele? Simbolismul fascinant din spatele acestui animal

Probabil că nu mai există nimeni în lume care să nu știe deja că iepurele este asociat cu sărbătoarea Paștelui. Însă de ce a devenit acest animal aparent banal asociat cu Învierea Domnului? Potrivit experților, simbolismul iepurelui este mult mai vechi decât am crede inițial.

Iepurele are în spate un simbolism fascinant / foto: IStock
Iepurele are în spate un simbolism fascinant / foto: IStock

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, iepurele a fost un simbol important pentru sărbători religioase încă din cele mai vechi timpuri, chiar cu mii de ani înainte de apariția Creștinismului. Enciclopedia Britanică a publicat un eseu prin care încearcă să arate cum a ajuns acest animal să devină sinonim cu Paștele.

„Iepurașul de Paște este un personaj ciudat de asociat cu sărbătoarea creștină a Învierii lui Isus Hristos. Așa cum Moș Crăciun a devenit sinonim cu Crăciunul, sărbătoarea nașterii lui Isus, iepurașul de Paște a devenit unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale Paștelui. Dar ce legătură are un iepure mitic care lasă coșuri pline cu bunătăți în dimineața de Paște cu creștinismul?”, scrie în eseul publicat de Enclicopedia Britanică.

De ce este iepurele asociat cu Paștele

Cu mii de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos, iepurele deja avea un simbolism puternic, fiind asociat cu renașterea. Mai mult decât atât, se pare că celții din Galia nici măcar nu consumau carnea acestuia, fiind considerat un animal sacru.

„În Europa, animalul a fost găsit în înmormântări rituale lângă rămășițe umane din Neolitic. Arheologii cred că acești iepuri au reprezentat renașterea.

În Marea Britanie, unde iepurele brun a ajuns probabil la sfârșitul epocii bronzului sau la începutul - spre mijlocul epocii fierului, animalul a avut evident o semnificație religioasă; în „Comentarii la Războiul Galic”, care descrie cucerirea Marii Britanii de către Iulius Caesar în 55 sau 54 î.Hr., se arată că în timpul războaielor galice, Cezar a remarcat că era interzisă din punct de vedere religios consumarea iepurilor de câmp în Galia. Gropile de gunoi excavate din aceeași perioadă confirmă faptul că consumul uman de iepuri a fost rar”, mai scriu cei de la Enciclopedia Britanică.

De asemenea, iepurii erau asociați cu diferite zeități războinice, cât și cu Eros. Încă din secolul XVII, în Anglia, vânarea și consumarea cărnii de iepure era un obicei de Paște. În spațiul german din aceeași perioadă, se obișnuia ca cei mici să caute ouăle ascunse de iepurele de Paște.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net