Calendar ortodox 2022, 12 martie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul
Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul este prăznuit la data de 12 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 12 martie.
Calendar ortodox 2022, 12 martie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul
Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul s-a născut din părinți cinstiți, Isaac și Teodotia, rude ale împăratului Leon Isaurul și ale lui Constantin Copronim. Pentru că aveau rang înalt în ierarhia imperială țineau pe ascuns dreapta credință deoarece era atunci erezie împotriva icoanelor și prigoană împotriva celor ce cinsteau chipul lui Iisus Hristos și al Maicii Domnului. Isaac, tatăl lui lui Teofan a murit când acesta avea numai trei ani și l-a lăsat chiar în grija împăratului Constantin, iar când copilul avea 12 ani, maica lui Teodotia văduva s-a învoit a-l logodi cu fiica altui senator de numai 10 ani, urmând ca nunta să aibă loc la vârsta cuvenită. Teodotia a murit și ea înainte de înfăptuirea nunții iar Teofan a rămas cu mare avere dar pe care nu a iubit-o și a început a dărui din ea săracilor și celor scăpătați așa că socrul său a grăbit nunta pentru ca să nu se risipească de tot averea mai ales că acum cei doi tineri aveau vârsta potrivită. În noaptea nunții însă, după ce s-au retras singur în cameră, Teofan i-a vorbit despre fericirile din ceruri și de bucuria păstrării fecioriei și a curățeniei trupești. Iar sfânta mireasă fiind pământ bun pentru buna sămânță a primit vorbele pline de duh folositor ale mirelui și acesta au prins rădăcini în inima ei. Teofan s-a mirat și s-a bucurat de înțelepciunea ei și au petrecut noaptea mulțumind lui Dumnezeu și cerând ajutor de sus ca începutul nevoinței lor să aibă și sfârșit desăvârșit. Dar socrul lui Teofan a aflat de hotărârea copiilor și s-a amărât tare și s-a plâns la împărat. Împăratul l-a chemat pe protejatul său și l-a certat apoi l-a trimis cu treabă împreună cu soața lui la marginea împărăției în cetatea Cizicului. Acolo au descoperit mănăstirile pustiului și i-au cunoscut pe părinții pustniciei care i-au descoperit că socrul lui și împăratul se vor duce curând de pe lumea aceasta iar ei vor fi liberi iar miresei i-a spus la ureche încet că iubitul ei frate va câștiga coroană mucenicească. Curând după ce și-au terminat misiunea și s-au întors la Constantinopol a murit și socrul lui și împăratul Leon Cazaris fiul lui Copronim și cei doi au fost liberi să-și împartă averile săracilor, iar soția lui s-a călugărit luând numele de Irina. Sfântul Teofan a ridicat o mănăstire alături de părintele său duhovnicesc Grigorie și împreună s-au deprins cu nevoințele duhovnicești. A luat parte la cel de-al șaptelea Sinod Ecumenic în anul 787 unde sfinții părinți au aruncat anatema asupra ereziei iconoclaste întărindu-se obiceiul cinstirii sfintelor icoane al dreptei credințe. Când urâtul împărat Leon Armeanul s-a ridicat din nou împotriva sfintelor icoane s-a împlinit și prorocia dintr-un început și Sfântul Teofan și-a primit cununa mucenicească pentru că s-a împotrivit împăratului și nu a fost de acord cu erezia, iar mănăstirea a fosta arsă. După moartea lui Leon Isaurul ucenicii au reclădit mănăstirea și au adus moaștele Sfântului Teofan spre închinare și minuni fără număr său săvârșit aici.
Troparul Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul din Singriana
Glasul 1
Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Teofan. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Condacul Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul din Singriana
Glasul al 2-lea
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare
Din înălțime primind Dumnezeiasca descoperire, ai ieșit în grabă din mijlocul zgomotelor și ducând viață călugărească, cuvioase, ai primit lucrarea minunilor și harul profeției, lipsindu-te de soție și de bogăție.
La 12 martie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți
Sfântul Cuvios Grigorie Dialogul, episcopul Romei;
Dreptul Finees;
Nouă sfinți mucenici și a Sfântul Simeon Noul Teolog.