Calendar ortodox 2022, 17 august. Sfinții zilei. Sfântul Gheorghe Pelerinul

Sfântul Gheorghe Pelerinul este prăznuit la data de 17 august în calendarul ortodox. Sfântul Gheorghe Pelerinul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 17 august. 

Sfântul Gheorghe Pelerinul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Gheorghe Pelerinul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 17 august. Sfinții zilei Sfântul Gheorghe Pelerinul 

Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în localitatea Șugag, astăzi în județul Alba, dar atunci era în imperiul Habsburgic. De copil nu îi plăcea să mult, postea, iubea singurătatea, îi plăcea să se roage la biserica satului sau se retrăgea în locuri numai de el știute unde făcea metanii și cugeta la cele dumnezeiești. La 24 de ani și-a luat ca soață pe Pelaghiam o tânără credincioasă iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu cinci copii.

Ca soț și tată l-a pus mereu pe Dumnezeu înainta faptelor lui și a căutat mai întâi dreptatea și împărăția lui Dumnezeu. În anul 1883, după 14 ani de căsnicie, având binecuvântarea soției lui, a plecat în pelerinaj la Ierusalim, împreună cu mai mulți consăteni. A mers pe jos până la Constanța și mai apoi cu vaporul până la Ierusalim având asupra lui doar Psaltirea și Evanghelia. A mers 40 de zile de trei ori pe zi la Sfântul Mormânt, a văzut cu ochii lui Ierihonul, Nazaretul, Betleemul, Iordanul și muntele Tabor.

La peștera sfântului Xenofont un pustnic i-a profețit că nu se va călugări ci va rămâne veșnicul pelerin, din loc în loc, în lipsă, sărăcie și rugăciune neîncetată, aceasta fiind  calea pentru mântuirea sufletului său și aprinderea credinței în sufletele altor oameni. În Egiptul de Sus a dus 40 de zile viață aspră de post și nevoință unde diavolul i s-a arătat în felurite feluri. L-a biruit prin credință în multe feluri și s-a izbăvit de ispitele firii  iar apoi a mers iar la mormântul Mântuitorului și cum în intrat în biserică, lumânarea din mâna lui s-a aprins singură semn că rugăciunile lui și postul a fost bineplăcute Domnului. După țara Sfântă a vizitat și Sfântul Munte și s-a întors acasă după trei ani de pelerinaj.

El nu a stat mult timp în Șugag ci a plecat într-un veritabil apostolat, pelerin în țara sa, mergea din biserică în biserică prin ținuturile Sibiului, Făgărașului și Brașovului unde se ruga toată noaptea, desculț și cu capul descoperit așa cum a promis lui Hristos când diavolul l-a ispitit furându-i ghetele și căciula. În anul 1885 s-a stabilit până la sfârșitul vieții sale lumești la Piatra Neamț, unde a primit o cameră în clopotnița bisericii Sfântul Ioan domnesc, ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Curând toată lumea îl prețuia ca pe un sfânt în viață de la călugări la preoți și mireni. Dormea cel mult trei ore pe noapte, înălța continuu rugăciuni. Mergea la Bistrița unde-i era dragă icoana Sfintei Ana, iar la Sihăstria își săpa o groapă de unde ieșea după ce se ruga o zi întreagă și-i spunea satisfăcut starețului Ioanichie: “Astăzi am fost în cer!”

Nenumărate sunt minunile care s-au petrecut în preajma Sfântului Gheorghe și sunt amintite mai ales că s-au petrecut în vremuri moderne, iar moaștele sale au ales singure să meargă la gropnița Mănăstirii Văratec unde se află și astăzi. 

Troparul Sfântului Gheorghe Pelerinul

Glasul 1

Pe nevoitorul cel mare și următorul sihaștrilor, pe fericitul pelerin al lui Hristos în cântări să-l cinstim, strigându-i cu evlavie: Sfinte Gheorghe, prin rugăciunile tale, luminează calea vieții noastre!

Condacul Sfântului Gheorghe Pelerinul

glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Toată viața cu credință lui Hristos urmând, ai lăsat toate pentru numele cel sfânt al Lui și în lume L-ai vestit, Sfinte Gheorghe, nici încălțăminte purtând, nici două haine având, și nici capul, fericite, acoperindu-ți; pentru aceasta, strigăm: Bucură-te, vas al alegerii!

.

La 17 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Miron;
  • Sfinții Mucenici Straton, Filip, Evtihian și Ciprian; 
  • Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Coronat, cu soțiile lor.
image
image
image
image
image
image
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net