Calendar ortodox 2023, 14 aprilie. Sărbătoarea zilei. Vinerea mare – moartea și îngroparea Domnului

Vinerea mare – moartea și îngroparea Domnului este prăznuită în anul 2023 la data de 14 aprilie în Calendarul ortodox. Vinerea mare – moartea și îngroparea Domnului este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 14 aprilie. Denia Prohodului Domnului.

calendar ortodox 2021 30 aprilie vinerea mare rastignirea domnului jpeg

Calendar ortodox 2023, 14 aprilie. Sărbătoarea zilei. Vinerea mare – moartea și îngroparea Domnului

În Vinerea Mare retrăim sfintele și înfricoșătoarele dar mântuitoarele patimi ale Fiului lui Dumnezeu. În Palestina acelor vremuri răstignirea ca pedeapsă era aplicată doar evreilor care se răsculau împotriva autorității romane. Condamnatul era dezbrăcat, biciuit, și supus oprobiului public în timp ce ducea brațul orizontal al crucii în spate, de la locul sentinței – de obicei palatul guvernatorului – până la locul execuției – Dealul Golgotei sau al Căpățânii. De aceea nici Domnul nostru Iisus Hristos nu este cruțat și îndură scuipările, loviturile peste față, insultele, batjocorile, buretele de îmbibat în oțet cu fiere iar la urmă piroanele, crucea și moartea. Pentru ca aceasta să se împlinească împăratul Tiberius, după ce a ajuns împărat, a instituit o crimă care nu existase până atunci - trădare la adresa împăratului - adică orice critică sau jignire adusă împăratului era pasibilă de condamnarea la crucificare. 

Acesta este și vina care-i este adusă Mântuitorului de Pilat din Pont pentru a-l putea condamna la cererea Sinedriului. De aceea i se și pune coroană de spini și mantia de profiră amândouă simbolizând puterea regală, iar pe cruce, deasupra capului, acolo unde erau scrise motivele condamnării, va sta scris: Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor.

În Vinerea Mare, după ce Domnul a fost vândut de ucenicul și prietenul lui, Iuda, pentru 30 de arginți, Iisus a fost dus întâi la Ana care era Arhiereu iar acesta l-a trimis la Caiafa. Caiafa l-a trimis la Pilat iar acesta nu i-a găsit nici o vină așa că a vrut să-l trimită înapoi dar evreii au insistat căci ei nu aveau dreptul să-l crucifice dar asta își doreau. Pilat i-a răstălmăcit vorbele și i-a găsit vina de a se fi intitulat regele iudeilor pentru a-l putea învinui de trădare, dar s-a spălat pe mâini pentru a scăpa de păcatul acesta și a-l arunca asupra Sinedriului. Spălatul pe mâini nu a fost întâmplător, la evrei era un ritual care se practica de fiecare dată când veneai în contact cu cele sfinte, și prin acest gest te curățai de păcate. Tot avutul condamnaților revenea călăilor, dar singurul avut al lui Hristos era cămașa, țesută dintr-o bucată de Maica Domnului, și pentru că nu puteau să o împartă călăii au fost nevoiți să dea cu zarul, pentru ca profeția să se împlinească.

Condamnații stăteau pe cruce până mureau sufocați, iar deseori i se zdrobeau oasele picioarelor pentru ca să nu se mai sprijine pe ele iar moartea să survină mai repede. Tot pentru ca profeția să se împlinească Iisus și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu înainte ca oasele să-i fie zdrobite. Când a fost înțepat cu sulița avea plămânii deja plini cu apă în urma emboliei și era mort. Iosif din Arimateea a cerut de la Pilat trupul străinului de pe cruce și împreună cu Nicodim l-au învelit în giulgiu și l-au uns cu ulei de smirnă și aloe după așa cum o cerea tradiția, apoi l-au pus în mormântul pe care Iosif îl pregătise pentru sine, mormânt nou în care nu mai fusese așezat nimeni înainte.

Rugăciunea zilei de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit și ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătății Tale celei nespuse, să mă învrednicești cu Darul Tău, Doamne, ca și eu să pot răbda patimi pentru credința, speranța și iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întărește-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie și cu mare căință, și să urăsc cugetele mele și voințele mele cele rele. Sădește în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simțit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi și femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simțirile cele sufletești, ca să se miște și să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsuflețite, când s-au mișcat la Răstignirea Ta, și mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios și pocăit, și ți s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, și mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia și-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, și cu bună întoarcere și căință mă așează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce-mi ești. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, și pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat și pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ținut rodul vieții, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat ușile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis ușa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări și câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre și pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferințele și necazurile vieții acesteia!

Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm și să ne apropiem de El, și așa, numai spre folosul nostru ne pedepsește în această viață. De aceea, rogu-mă ție, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele și durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulțești împreună și răbdarea, puterea și mulțumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneț; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata și Dumnezeiasca Ta putere și cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin și o măresc, acum, și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Calendar ortodox 2023, 14 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin

calendar ortodox 2021 14 aprilie sfantul ierarh pahomie gledin png

Nu se știe exact anul în care Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut în localitatea Gledin, Bistrița-Năsăud, dar se știe că la botez a fost numit Petru și a primit educație aleasă de la părinții săi preotul Eftimie și preoteasa Ana. Se știe că de mic copil a fost mistuit de dorul de Hristos și a lăsat viața lumească și a intrat la mănăstire. A ajuns preot și ales mare eclesiarh iar în anul 1702 a fost ales egumen al Mănăstirii Neamț. În anul 1704 a fost în pelerinaj la Lavra Pecerska unde l-a întâlnit pe Sfântul Dimitrie Mitropolitul Rostovului, iar când s-a întors în Moldova nu i-a mai trebuit egumenie retrăgându-se în singurătate lângă mănăstire.

A fost ales episcop al Romanului la la 18 decembrie 1706, iar 18 ianuarie 1707 făcut arhiereu. A păstorit până la 10 aprilie 1714 când s-a retras din scaun pentru ca trei ani mai târziu să plece la Kiev. A murit la Lavra Pecerska în 1724 și a fost canonizat în noiembrie 2006 când Sfântul Sinod a hotărât 14 aprilie ca zi de sărbătorire. A dus o intensă activitate duhovnicească dar mai ales cărturărească având o bună influență asupra vieții monahale dar și culturale a Moldovei iar moaștele sale sunt păstrate în Paraclisul Sfântul Ștefan din Lavra Pecerska.

La 14 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Martin Mărturisitorul, papă al Romei;
  • Sfinții mărturisitori episcopi: Serghie, Pir și Teodor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net