Când își vor vota românii noul șef de stat. Klaus Iohannis a promulgat legea care permite devansarea alegerilor prezidențiale

Chiar în cursul zilei de astăzi, 30 aprilie 2024, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite ca alegerile prezidențiale să fie devansate. Acum, românii își vor putea vota noul șef de stat cu maxim trei luni înainte ca mandatul președintelui în funcție să ajungă la termen.

Iohannis promulgă legea ce permite devansarea alegerilor
Iohannis promulgă legea ce permite devansarea alegerilor

Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis aduce o modificare la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, în care se detaliază alegerea Președintelui României. Potrivit acestei legi, ziua alegerilor este duminica, cu cel mult 3 luni înainte ca mandatul președintelui în funcție să ajungă la termen. Mai mult decât atât, cu cel puțin 75 de zile înainte de ziua votării, Guvernul trebuie să stabilească prin hotărâre data alegerilor.

În luna martie, Curtea Constituțională (CCR) anunța că nu există probleme de constituționalitate în privința proiectului de lege care discuta posibilitatea organizării alegerilor prezidențiale mai devreme, în luna septembrie. Astfel, instanța a decis să respingă o sesizare făcută de USR. Premierul Marcel Ciolacu anunța în luna februarie că alegerile ar urma să aibă loc între 15 și 29 septembrie.

Klaus Iohannis promulgă legea care permite devansarea alegerilor

„În ședința din data de 20 martie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, a decis, cu unanimitate de voturi:  A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și deputați neafiliați și a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, anunța CCR.

La finalul lunii februarie, Premierul Marcel Ciolacu anunța că s-a decis în coaliția de guvernare ca alegerile prezidențiale să aibă loc între 15 și 29 septembrie.

„În esență, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuție un element fundamental al dreptului electoral”, mai explica instanța. Acum, președintele Klaus Iohannis a decis să promulge legea care va permite organizarea alegerilor prezidențiale în intervalul din luna septembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net