Când se vor instala, în România, 400 de radare fixe. Amenzile pentru viteză vor fi trimise direct prin curier

România va implementa un sistem avansat de monitorizare a traficului. Va instala 400 de radare fixe pe drumurile naționale și autostrăzile cu risc ridicat de accidente. Șoferii care depășesc limita de viteză vor primi amenzile direct la domiciliu, fără a fi opriți în trafic. Conducătorii auto au reacționat imediat: unii aplaudă măsura, alții o critică. 

Unde se vor monta 400 de radare fixe Foto: Pixabay.com
Unde se vor monta 400 de radare fixe Foto: Pixabay.com

400 de radare fixe vor fi montate

România face un pas important în direcția siguranței rutiere și se va alinia la standardele europene prin instalarea a 400 de radare fixe pe drumurile naționale, dar și pe autostrăzile cu risc crescut de accidente. Radarele vor fi montate pe pasarele, grinzi și suporturi metalice, asigurând o acoperire eficientă a zonelor cu risc ridicat de accidente. ​

Aceste dispozitive moderne vor monitoriza constant traficul, identificând automat șoferii care depășesc limita legală de viteză. Amenzile vor fi trimise direct la domiciliu, eliminând necesitatea opririi în trafic. După primirea amenzii, proprietarul vehiculului are la dispoziție 5 zile pentru a comunica cine se afla la volan în momentul contravenției. Nerespectarea acestui termen poate atrage amenzi suplimentare. 

Purtător cuvânt CNAIR: „400 de radare fixe, montate până la jumătatea lui 2026!" 

Urmează să fie semnat anul acesta (contractul), după care va intra în implementare. Până la jumătatea anului viitor, estimăm că vom avea şi aceste 400 de radare montate. Este un contract de 83 de milioane de lei", a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt CNAIR.  Locațiile vizate pentru instalarea radarelor sunt următoarele: DN1 - Drumul spre munte, cunoscut pentru traficul intens și accidentele frecvente.

DN2 - Ruta către Moldova, supranumită „Drumul morții” din cauza numărului mare de accidente. DN6 - Traseul din sudul țării, cu sectoare periculoase. DN7 - Valea Oltului, o zonă cu trafic dens și curbe periculoase. Autostrăzile A1 și A2 -  Principalele artere care leagă Bucureștiul de Pitești și Constanța.​

Ce spun șoferii despre inițiativă 

Autoritățile subliniază că scopul principal al implementării sistemului e-SIGUR este îmbunătățirea siguranței rutiere și reducerea numărului de accidente cauzate de viteza excesivă. Prin monitorizarea constantă și sancționarea automată a contravențiilor, se dorește responsabilizarea șoferilor și crearea unui mediu rutier mai sigur pentru toți participanții la trafic.

„Era și timpul să avem un sistem modern, ca afară. Poate așa se mai temperează vitezomanii", spune Sorin, în vârstă de 42 ani, din București. „Dacă nu ai nimic de ascuns și mergi regulamentar, nu ai de ce să te temi. Mă bucur că nu mai depindem doar de polițiști în trafic”, declară Nina din Toplița, Harghita. Nu înțeleg de ce nu pun și panouri de avertizare. Dacă scopul e prevenția, nu pedeapsa, fă-l vizibil!”, declară Viorel din Toplița. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zbor jpg
medici jpg
image png
fam avion jpg
Atac Iran Tel Aviv FOTO Profimedia jpg
money 2696228 1280 jpg
cabana motilor jpg
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
image
actualitate.net
image
actualitate.net