Care e cel mai mare risc al meselor copioase de Paște și cum îl previi

După săptămâna patimilor și a postului, urmează săptămâna deliciilor culinare și a excesului alimentar. Așa cum cere tradiția, românii își vor umple mesele de Paște cu friptură de miel, drob, salată de boeuf, ouă roșii, vin și cozonaci. Toate acestea, combinate, mâncate cu poftă și fără măsură, ne pot pune în pericol atât silueta, cât și sănătatea. Un medic nutriționist și un kinetoterapeut vin cu recomandări importante și ne spun cum ne putem bucura fără griji de sărbătorile pascale.

Atenție la combinarea alimentelor în farfurie!
Atenție la combinarea alimentelor în farfurie!

Riscul excesului alimentar, de sărbători

După o perioadă îndelungată, în care am ținut cel mai dur post din an, ne vom umple în curând mesele cu fripturi, ouă, mâncăruri grele, cu sosuri și maioneze. Primul și cel mai mare risc este să ne alegem cu probleme digestive. „Tocmai din cauza abuzului, multe persoane ajung, de sărbători, la Urgență cu pancreatită, probleme ale colecistului, greață, indigestie”, atrage atenția dr. Daniela Onu, medic specialist diabet și nutriție, invitată în cadrul webinarului „Cum să ai o viață echilibrată”, organizat de Digital Clinics. Al doilea risc pentru pofticioși este să dea peste cap acul cântarului. Pentru că, da, și 4-5 zile de excese alimentare îți pot afecta silueta.

·        Ce ar fi de făcut? În primul rând nu găti cantități impresionante de mâncare, mai mult decât e nevoie pentru familie. Te vei forța să mănânci tot pentru a nu arunca mâncarea. Ca să nu mai spunem că multe alimente sunt destul de perisabile.

·        Al doilea sfat pe care îl dă dr. Onu este să gătești mai dietetic, fără așa de mult ulei și zahăr. „Există și varianta îndulcitorilor naturali pentru prăjituri (ștevia, mierea), însă pot modifica gustul. Cel mai bine e să reduci cantitatea de zahăr din rețetă!”.

·        Dacă ai ținut post, fă ușor trecerea de la vegetale la mâncărurile grele, pe bază de proteine animale. Nu mânca din toate la aceeași masă, nu combina mai multe tipuri de proteine animale (ouă, lactate și carne) pentru că riști serioase probleme digestive. Adaptarea organismului se face progresiv, cu cantități mici, distribuite la mai multe mese.

·        Dă farfuria de-o parte când simți că te-ai săturat. Mulți uită să se mai oprească sau, pofticioși, vor să guste din toate la aceeași masă: și aperitiv, și fel principal, și desert, și alcool. Combinația va pune la grea încercare stomacul. E mai bine să distribui felurile de mâncare pe mai multe mese, astfel încât să ai un meniu echilibrat, moderat.

·        Câte ouă putem mânca de Paște? Medicul Daniela Onu nu recomandă mai mult de unul-două, în special pentru persoanele care au colesterolul și trigliceridele la un nivel ridicat. „Oul e un aliment sănătos. Problema e colesterolul din gălbenuș. Acesta are aproximativ 230 miligrame de colesterol, în condițiile în care limita pentru un adult sănătos ar fi de 300 mg pe zi. Practic, dacă am mâncat un ou, ne-am cam consumat porția de colesterol pentru ziua respectivă. Oricum, după ce trece Paștele, putem lua o pauză de la ouă”.

·        În caz de greață, indigestie, arsuri la stomac, poți apela la mici remedii naturiste, din plante. „Pastilele de la farmacie în general nu e bine să le iei fără un diagnostic clar și o recomandare medicală. Automedicația e de evitat. Totuși, în caz de urgență, nu ar fi o așa mare problemă dacă iei un colebil, un dicarbocalm, însă doar dacă ai mai luat și știi că ți-au făcut bine, dacă nu interacționează cu alt tratament pe care-l urmezi”, spune dr. Onu.

Cel mai mare mit despre sport

Nu uita de mișcare, recomandă și kinetoterapeutul Daniela Ciurea. După o masă copioasă, e bine să ieși la o plimbare de 30-60 de minute, să te distrezi cu familia și prietenii la un fotbal, tenis sau cu bicicletele prin natură. Orice formă de mișcare e binevenită. Ne ajută să ardem calorii, stimulează digestia și ne dă o stare de bine. Sport nu înseamnă că trebuie să tragi tare la sală, să te doară, să te epuizezi, crezând că doar așa apar efectele. „Frecvența e mai importată decât intensitatea. Nici măcar sportivii de performanță nu se epuizează peste măsură, astfel încât să ajungă la febră musculară. Dacă s-ar întâmpla asta, ar trebui să ia o pauză între antrenamente, pentru refacere. Mulți cred că dacă nu au febră musculară după un antrenament, el nu a fost eficient, ceea ce e un mit”, spune Daniela Ciurea.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net