Care este speranța medie de viață în București. Câți ani trăiesc locuitorii Capitalei față de ceilalți români
Datele Institutului Naţional de Statistică relevă care sunt județele în care oamenii trăiesc cel mai mult. Au fost luate în calcul mai multe aspecte, cum ar fi mediul în care locuim, obiceiurile culinare, dar şi politicile publice.
Care este speranța de viață în București
Conform datelor publicate de INS, Vâlcea este județul cu cea mai mare speranță de viață. Aici, locuitorii trăiesc aproximativ 81 de ani. Pe locul doi, cu cea mai mare speranță de viață este Bucureștiul. Se pare că în Capitala țării, durata medie de viață este de aproape 79 de ani. Care este motivul? Specialiștii spun că în primul rând factorii economici contează.
La aceștia se mai adaugă și infrastructura medicală, care este cu mult mai bună. De altfel de asta și multe persoane aleg să vină din mediul rural în mediul urban, iar Bucureștiul e mereu alegerea cea mai bună.
În topul județelor în care oamenii trăiesc cel mai mult locul 3 este ocupat de Cluj, cu peste 77 de ani. O speranță de viață mai mare se înregistrează și la Braşov, dar şi la Sibiu. La polul opus judeţul în care se trăieşte cel mai puțin este Tulcea, cu o speranță de viață de doar 73,2 ani, potrivit Observator. Urmează apoi Giurgiu, cu aproape 74 de ani, Călărașul şi Satu Mare, cu puţin peste 74 de ani.
80,1 ani, speranța medie de viață în UE
În anul 2021, specialiștii arătau că speranța medie de viață la naștere în Uniunea Europeană era de 80,1 ani. Lucrurile erau diferite însă de la o țară la alta. Cei de la Eurostat notau că speranța medie de viață are valori diferite în unele regiuni și țări de pe continent, fiind cuprinsă între 69 și 85 de ani.
În țara noastră, în 2021, speranța de viață la naștere era de 72,8 ani, la fel ca în Serbia. Cu alte cuvinte, românii aveau atunci o speranță de viață cu zece ani mai mică decât alte state membre ale UE. În ciuda acestei creșteri, România se e află pe un palier mult mai scăzut decât cel al mediei Uniunii Europene. Femeile din alte țări europene trăiesc cu cinci ani mai mult, iar bărbații cu șapte ani mai mult.