Castelul din România care și-a recăpătat strălucirea de altădată. E la o oră distanță de Cluj Napoca

Țara noastră este plină de comori de o frumusețe rară, fie că vorbim despre peisajele superbe din România, ori despre diversele monumente pline de istorie, construite de-a lungul secolelor. Iar un astfel de loc se găsește la doar o oră distanță de Cluj Napoca! Este vorba despre castelul de la Sâncrai!

Castelul se află la doar o oră de Cluj Napoca / foto: Facebook
Castelul se află la doar o oră de Cluj Napoca / foto: Facebook

Aflat chiar în apropiere de râul Mureș, în localitatea Sâncrai (județul Alba), acest castel are în spate o istorie impresionantă. El a fost ridicat în anul 1805, de către familia Kemeny și se întinde de-a lungul a 781,32 de metri pătrați. Mai târziu, o altă familie nobiliară, Banffy, a intrat în posesia castelului. Totul s-a schimbat în anul 1947, atunci când proprietatea a fost naționalizată.

Construcția avea, inițial, un stil renascentist, însă acesta a fost schimbat, pe măsură ce au fost adăugate noi elemente baroce și neoclasice. Balurile și petrecerile ce se țineau aici au adus faimă castelului, iar nobilii soseau în acest loc cu trăsurile, cu ocazia sărbătorilor, ori pentru a introduce o domniță în societate.

Castelul se află la o oră distanță de Cluj Napoca

În anul 1947, castelul a fost naționalizat și transformat în centru de asistență socială, pentru copiii cu dizabilități. Noua întrebuințare a venit și cu schimbări semnificative aduse clădirii, atât în exterior, cât și în interior, care i-au schimbat aspectul inițial. Pe măsură ce anii au trecut, castelul s-a degradat, iar în 2005, el a fost abandonat complet. Acest lucru a afectat și mai mult aspectul clădirii.

Din fericire, soarta castelului de la Sâncrai avea să se schimbe în anul 2011, atunci când a fost început un amplu proces de restaurare. Lucrările, finanțate de către Consiliul Județean, au durat până în 2014, iar autoritățile au avut grijă să pună în valoare elementele autentice ale clădirii.

De exemplu, un astfel de element ce a supraviețuit trecerii timpului este un parapet din fier forjat, pe care poate fi admirat un model floral, tipic stilului Art Nouveau. Datorită renovării, au putut fi deschise publicului și spații care, înainte, erau nefuncționale, cum ar fi mansarda.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry și Meghan Markle Foto Getty Images jpg
image
image
image
image
image
image
bratari 7 chakre (1) jpg
vara caldura record 2024 jpg
Pod Giurgiu lucrari la carosabil 800x600 jpg
admitere liceu jpeg
slabire pixabay jpg
Desert fara coacere, cu iaurt, piscoturi si zmeura  Sursa foto shutterstock 1966777006 jpg
picioare femeie pexels jpg
istock vot votare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net