Cât a fost salariul mediu net în luna aprilie a acestui an. Creștere importantă pentru angajații din România

Ultima actualizare:

În luna aprilie a acestui an, câștigul salarial mediu net în România a atins suma de 5.217 lei, înregistrând o creștere modestă de 32 lei față de luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Această creștere de 0,6% reflectă evoluția graduală a câștigurilor salariale în contextul economic actual.

Bani. Foto: arhiva.
Bani. Foto: arhiva.

Segmentarea câștigului salarial mediu net

Valorile cele mai ridicate ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activitățile de servicii în tehnologia informației, inclusiv servicii informatice, unde media a atins 11.971 lei lunar. Pe de altă parte, cele mai mici câștiguri s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2.787 lei lunar.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut semnificativ, cu 14,3%, subliniind o îmbunătățire considerabilă a condițiilor salariale în diverse sectoare economice.

Evoluția câștigului salarial brut

În aprilie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost de 8.532 lei, înregistrând o creștere de 30 lei (+0,4%) față de luna martie 2024. Indicele câștigului salarial real a fost de 107,9% în comparație cu aceeași lună a anului trecut, reflectând ajustarea veniturilor salariale în contextul inflației și al altor variabile economice.

INS subliniază că fluctuațiile lunare ale câștigului salarial sunt influențate în principal de acordarea de prime ocazionale (trimestriale, anuale, pentru sărbători), drepturi în natură, ajutoare bănești și alte beneficii din profitul net. Aceste aspecte determină creșteri sau scăderi în funcție de perioada în care sunt acordate, astfel că influențele se estompează pe tot parcursul anului.

Diferențe semnificativă între sectoare

În diverse sectoare ale economiei românești, evoluția câștigurilor salariale a fost variată în aprilie 2024. Sectoare precum extracția petrolului brut și a gazelor naturale au înregistrat creșteri semnificative ale câștigului salarial mediu net, cu 35,5%, respectiv 27,4%. În contrast, fabricarea produselor din tutun a înregistrat cea mai mare scădere, cu o diminuare de 34,6%.

În sectorul bugetar, câștigul salarial mediu net a cunoscut ajustări ușoare, cu creșteri în administrația publică (+1,4%), dar scăderi în învățământ (-1,7%) și sănătate/asistență socială (-0,1%).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net