Cât cresc chiriile în 2023! Guvernul va mări impozitul, iar diferența va fi suportată tot de chiriași

Ultima actualizare:

Guvernul pregătește o nouă majorare care va afecta, în mod direct, buzunarele persoanelor care locuiesc cu chirie. Scumpirea vine într-un context dramatic, dacă ținem cont de costurile crescute ale utilităților și, evident, al coșului de cumpărături.

Unii proprietari care lucrează la negru ar putea să speculeze

Cu 67% are de gând Guvernul să majoreze impozitul pentru declararea veniturilor. Practic, proprietarii, persoane fizice, care închiriază spații de locuit și au contractele declarate la ANAF, vor fi încărcați cu respectivul procent.

Citește și: Joburile part-time, impozitate precum salariul cu normă întreagă! Când va începe

Cum se va reflecta această măsură? Simplu. Proprietarii care au contractele declarate la Fisc vor cere mai mulți bani chiriașilor pentru a acoperi cheltuiala. Cel mai nefericit scenariu, pentru stat, va însemna activitatea la negru, a celor care nu își vor mai înregistra contractele.

Situația secundară ar putea să genereze, mai departe, un alt fenomen și mai periculos, atât pentru autorități, cât și pentru chiriași. Proprietarii care lucrează la negru ar putea să solicite chiriașilor sume mai mari, motivând majorarea impusă de stat. 

În acest caz, chiriașii, deja „cocoșați” de creșterile costurilor la utilități, resimțite și în valoarea coșului de cumpărături, de altfel, vor fi, pur și simplu, jecmăniți. De aceea, este bine ca aceștia să fie vigilenți, atunci când proprietarul solicită o chirie mărită și motivează modificarea cu majorarea impozitului datorat statului.

Vezi și: Majorarea impozitelor pe proprietate cu 50%, decisă în Senat. Urmează votul decisiv

Din păcate, foarte puțini proprietari au contractele înregistrate la ANAF. Această operațiune este opțională, însă, proprietarii au obligația de a declara veniturile, după 30 de zile de la semnarea acordului între părți.

Cu alte cuvinte, atunci când un proprietar, persoană fizică, închiriază un spațiu altei persoane fizice și între cele două părți se semnează un acord civil, Fiscul ar trebui înștiințat, pentru a reuși să impoziteze venitul generat.

Statul spera ca această formulă să relaxeze procesul de taxare a propritarilor, eliminând obligativitatea de înregistrare a contractului. Cu toate acestea, măsura a deschis calea înțelegilor la negru, neimpozitate. 

Livius Ionescu
Livius Ionescu

Majorarea taxelor e precum o sabie cu două taișuri. Pe de o parte, un deficit bugetar de 2.4% din PIB e un „red flag” ce trebuie cumva rezolvat, iar colectarea banilor din chirii nu ar părea, în acest context, o idee neinspirată a autorităților. Dar, exact ca în orice perioadă de prohibiție, crește contrabanda. Până acum, un proprietar onest plătea anual aproximativ o lună de chirie statului. Acum, cu noua lege, procentul de plus 67% la stat, se va simți, cel mai tare, în buzunarul chiriașului. De ce? În general, sunt foarte puțini locatori care au un grad de ocupare de 100% tot timpul anului. Așadar, o lună în care proprietatea e fără locatar generează costuri. La toate acestea se adaugă uzura morală și eventualele stricăciuni care nu pot fi acoperite de garanția standard oferită de locatar. În acest context, preconizez o creștere exponențială a chiriilor, chiar și pe un palier logaritmic”, a explicat, în exclusivitate, pentru Click!, Livius Ionescu, Director general și fondator unei cunoscute agenții imobiliare din România.

Nu rata nici: Chinurile cibernetice ale pensionarilor care vor să aibă talon electronic de pensie

Pe de altă parte, propritarii care aleg să facă afaceri la negru se expun un riscuri majore. Ei se pot trezi cu daune cauzate de chiriași, de la chirii restante până la stricâciuni cauzate proprietății, recuperarea banilor fiind aproape imposibilă, în asemenea situații.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net