Joburile part-time, impozitate precum salariul cu normă întreagă! Când va începe

Ultima actualizare:

Ai un job part-time, exclusiv? Atunci, angajatorul va achita statului impozite cât pentru o normă întreagă, începând cu august 2022. Măsura nu îi va afecta în mod direct pe angajați, cât pe angajatori.

Ordonanța de modificare a Codului Fiscal presupune mai multe schimbări ale modului de impozitare. Din păcate, măsura se va reflecta pentru restul populației în posibile prețuri crescute.

Ce presupune modificarea?

Impozitarea „la opt ore” a contractelor de muncă part-time, adică pe un număr redus de ore, a fost implementată în urmă cu mai mulți ani, sistemul fiind modificat, până la urmă.

Practic, angajatorii care încheiau contracte de muncă pentru două ore, achitau impozite, de exemplu, asigurarea de sănătate la stat și contribuțiile pentru pensii, doar pentru intervalul de timp trecut în contract.

Sistemul, însă, tinde să devină un artificiu al multor angajatori, care preferă să pună la dispoziție acest tip de contracte. Astfel, angajatorul achită sume mai mici statului, însă poate să apară o situație periculoasă.

Citește și: Guvernul a pregătit setul de impozite „Taxă pe distracție”, de la 1 august

Statul încasează sume mici pentru sistemul de sănătate, insuficiente nevoilor din domeniu. Mai mult, cotizațiile pentru sistemul național de pensii sunt reduse, deci angajații vor avea niște pensii mici.

Mai grav, pentru a da mai mulți bani decât cele două ore trecute oficial în contractul de muncă, unii angajatori preferă să plătească, angajaților, diferența de bani la negru.

Se limitează munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore oficial vă asigur că nu trăiesc din două ore contravaloarea unui salariu minim. Am discutat cu mediul de afaceri și au recunoscut și dânșii că diferența era munca informală.

Angajatorii au recunoscut că e încurajată munca la negru

Eu cred că accentul trebuie pun pe lucrător, din perspectiva aceasta, pentru că oamenii până la urmă muncesc opt ore. Mulți dintre ei, în spatele unui contract de două ore. Este o realitate, este un fenomen pe care l-au recunoscut și antreprenorii”, a declarat Adrian Câciu, ministrul de Finanțe al României, la finalul ședinței de Guvern de săptămâna trecută..

Și aici apare excepția noii impozitări. Pentru angajații care au deja un contract de muncă pentru opt ore, dar au și un job part-time, numărul redus de ore va fi impozitat ca atare, acesta demonstrând că deja are un serviciu cu normă întreagă.

De asemenea, cei care au mai multe contracte part-time, dacă însumează echivalentul a opt ore sau mai mult, vor fi impozitați, totodată, ca atare.

Citește și: Pleci în vacanță în Sardinia? Pune mai mulți bani de-o parte pentru noile taxe

Se ajustează modul în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții. Dacă, cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time. Dacă nu, se plătesc contribuții la nivelul salariului minim”, a mai spus Adrian Câciu.

Din păcate, angajatorii s-ar putea să găsească o soluție, pentru acoperirea noilor cheltuieli, în reducerea forței de muncă sau în scumpirea serviciilor prestate sau a produselor comercializate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net