Francezilor le-a sărit muștarul! De pe masă. A început criza condimentelor
Francezii se confruntă cu o criză alimentară! Nu vă faceți griji, francezii nu vor muri de foame. Criza nu implică lipsa alimentelor, ci a gustului rafinat, dat de condimentele care nu se mai găsesc, mai precis, de muștar.
Sos de muștar pe fripturi sau banalul condiment sub formă de cremă sau măcinat? „Adieu”, cum ar spune francezii. Adică, „la revedere”! Motivul este o criză a condimentelor care a lovit Franța, atât de cunoscută pentru gastronomia fină, dreasă tocmai cu ingrediente aromatice, mai ales cu muștar și diverse derivate.
Cauzele crizei condimentelor
Franţa se confruntă cu o penurie de muştar, accentuând astfel criza condimentelor provocată de războiul din Ucraina, schimbările climatice şi efectele pandemiei de COVID-19, transmite Adevărul.
În timp ce Franţa a celebrat joi, 14 iulie, cea mai importantă sărbătoare naţională, comemorând „Căderea Bastiliei”, din 1789, care a declanşat Revoluţia Franceză, în supermarketuri avea loc o nouă „revoluție”. Cea a rafturilor goale, la raionul de condimente.
Acest lucru i-a neliniștit, probabil, pe francezi, care au exclamat văzând cum bate vântul la condimente, „Oh, là là! C'est ne pas possible!”, adică „O, vai! Nu e posibil așa ceva!”.
Citește și: Ziua Națională a Franței, 14 iulie. Cât de mult au influențat francezii România?
„O furtună perfectă a schimbărilor climatice, un război european şi Covid i-au lăsat pe francezi să caute alternative”, a relatat New York Times, publicație citată de Adevărul.
Una dintre sursele problemei a fost identificată. Aparent, celebrul muştar de Dijon este compus în mare parte din ingrediente care nu provin din minunata capitală a regiunii Burgundia.
Materia primă pentru muștarul de Dijon provine din Canada
Cel puţin 80% dintre seminţele de muştar brun folosite în muştarul Dijon, din Franţa, provin din Canada, unde un val de căldură a distrus recoltele, mai scrie sursa citată.
„În Burgundia, regiunea a avut o iarnă foarte umedă şi apoi trei zile de frig, la începutul lunii aprilie a anului trecut. Aşa că am recoltat doar aproximativ 48% din cantitatea necesară”, a explicat Luc Vandermaesen, directorul general al producătorului francez de muştar, Reine de Dijon, pentru The Guardian.
Citește și: Cea mai bătrână femeie din lume, franțuzoaica Lucile Randon, are 118 ani
El a mai adăugat că războiul din Ucraina a afectat disponibilitatea condimentului, deoarece ambele ţări exportă şi o cantitate semnificativă de seminţe de muștar.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!