Ziua Națională a Franței, 14 iulie. Cât de mult au influențat francezii România?

Ziua Națională a Franței, 14 iulie, este un moment important în istoria tuturor țărilor, nu doar a Republicii Franceze. Astăzi, francezii au strigat că vor libertate, egalitate și fraternitate, iar acest strigăt urma să schimbe profund viitorul.

Revoluția Franceză a dorit să dărâme casa monarhică ce conducea Franța la vremea respectivă, cunoscută și sub numele de Casa de Bourbon. 

Strigătul pentru „Libertate, Egalitate, Fraternitate” a fost dat, așa cum au fost marile revoluții din istorie, de foamete și inegalitate socială. Astfel, un simplu pas greșit era prielnic încât Franța să scape de monarhie și să devină, pentru puțin timp, o republică. 

Momente importante din istoria Franței

Mulți istorici se contrazic și astăzi cu privire la impactul pe care Războiul de Independență din Statele Unite l-a avut asupra Revoluției Franceze. 

Vezi și: Parisul e passé! Cele mai frumoase destinații de vacanță din Franța

Ca notă informativă, Războiul de Independență de Statele Unite a fost purtat împotriva Regatului Unit, o monarhie ce conducea, la vremea respectivă, aproape tot Pământul. 

În încercarea de a-și câștiga independența față de britanici, americanii au apelat la francezi, deoarece știau că relațiile dintre Marea Britanie și Franța nu erau cele mai bune. 

Citește și: Cea mai bătrână femeie din lume are 118 ani. Lucile Randon are un obicei zilnic

Istoricii sunt de părere că ajutorul dat Statelor Unite, o democrație tânără, împotriva Regatului Unit, o monarhie absolută, este momentul în care spiritul revoluționar s-a născut în inima francezului. Văzând că o victorie împotriva regilor este posibilă, francezii nu au stat pe gânduri și au decis să înlăture Casa de Bourbon. 

De altfel, Franța este luată în derâdere pentru „performanțele” din Al Doilea Război Mondial, dar lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, Franța a fost printre cele mai puternice țări de pe glob, având la activ cele mai multe bătălii câștigate. 

De asemenea, e important să-l aducem în discuție și pe Napoleon Bonaparte, tânărul cu inimă de revoluționar ce s-a transformat în ceea ce a urât - un împărat. 

Napoleon Bonaparte s-a născut în Corsica, iar în timpul școlii a fost batjocorit pentru accentul său. Bineînțeles, lumea nu știa, de fapt, că are în față unul dintre cei mai buni generali din istorie. 

Napoleon a reușit, la o vârstă fragedă, să cucerează indirect sau direct o bună parte din Europa. Acesta a reușit să înfrângă Imperiul Habsburg și Prusia doar cu ajutorul tacticilor sale militare. 

Singura problemă a sa a fost, pentru mult timp, Marea Britanie, care era de neatins din cauza avantajului maritim pe care-l aveau britanicii. Astfel, Napoleon a decis să-și întoarcă privirea spre răsărit - Rusia.

Napoleon a decis să atace Rusia, dar asta avea să fie cea mai mare greșeală a sa. Deoarece se vedea drept un zeu asupra tuturor, Napoleon a avansat cu armata până a cucerit Moscova, dar toate astea au fost făcute în plină iarnă. 

Din cauza frigului, a proviziilor ce erau pe terminate, dar și din cauza trupelor ce au fost ucise în timpul asediului, fuga din Rusia a lui Napoleon a fost una costisitoare, una care l-a făcut să fie exilat tocmai pe Insula Elba, de lângă Italia.

Cât de mult a influențat Franța România?

Astăzi, limba engleză este prezentă pentru tot. În reclame, în filme, în muzică. Totuși, în trecut, limba franceză avea să fie limba care era pe buzele fiecărui român. 

Astfel, românii au decis să împrumute o bună parte din cuvintele de origine franțuzească, deoarece doreau să fie, ca fiecare om, la modă, culți și în pas cu schimbările de limbă. Așadar, astăzi, avem cuvinte precum „Mersi”, „Șampanie” sau chiar „Bacalaureat”

Influența Franței asupra României nu se încheie aici. În trecut, literatura română fie avea în vedere anumite trăiri clasice ale țăranilor români, fie era copiată după literatura din Occident, în special din Franța.

Baudelaire, Balzac sau Proust sunt doar câteva nume din literatura franceză care și-au pus amprenta peste literatura română. Astfel, până la Teoria Formelor Fără Fond a lui Titu Maiorescu, românii copiau modele Occidentale fără nicio grijă asupra identității noastre naționale. 

Ca notă informativă, Teoria Formelor Fără Fond a lui Maiorescu amintește că este imperativ să păstrăm tradițiile, cultura și cotidianul românilor în literatură și să nu mai copiem orbește modele străine, ci doar să ne inspirăm din estetica scrierilor.

Astăzi, Franța și România fac parte din Uniunea Europeană și NATO și se află, după mult timp, la un nivel de cooperare și diplomație ce nu a mai fost întâlnit din timpul Primului Război Mondial. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

oana roman si marius elisei
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
condimente jpeg
FotoJet jpg
horoscop zilnic 1 martie jpeg
antonia sexy jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
Constantin Diță îl interpretează pe Giani din ”Las Fierbinți” jpeg
image
image
image
image
image
image
4 front doctorita spagara jpg
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg