Categoria de români care va primi în continuare bani pentru facturile la energie. Anunțul ministrului Burduja
Românii cu venituri mici vor beneficia în continuare de sprijin financiar pentru plata facturilor la energie electrică, începând cu 1 iulie, a anunțat ministrul interimar al Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul emisiunii LIVE de la Digi24.

Această măsură vine în contextul eliminării schemei de plafonare generalizate și are scopul de a direcționa ajutorul de stat exclusiv către categoriile vulnerabile, pe baza venitului real al gospodăriei și nu doar a nivelului consumului.
„Până acum, un multimiliardar sau milionar din România avea același nivel de sprijin ca o familie care se chinuie cu venit minim pentru că se subvenționa pe nivelul de consum.
Deci, dacă avea un apartament gol în Primăverii sau pur și simplu reducea consum undeva în Pantelimon sau în Ferentari, avea același nivel de sprijin. Acum trecem la un model bazat pe venit”, a explicat ministrul Energiei.
Astfel, propunerea Ministerului Energiei presupune actualizarea venitului minim conform legii 226 la Ministerul Muncii, cu păstrarea ponderii pentru o persoană singură care încasează salariul minim și un membru dintr-o gospodărie, ceea ce înseamnă aproximativ 48% din venitul unei persoane singure.
Cum se va putea obține sprijinul pentru energie
Pentru a beneficia de acest ajutor, fiecare posibil beneficiar va trebui să depună o cerere, fie online, pe o platformă dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), fie, pentru cei neinițiați digital, la sediul primăriei sau al furnizorului de energie, în centrele de relații cu clienții. Cererea este o declarație pe proprie răspundere, unde solicitantul va menționa locul de consum, CNP-ul, componența gospodăriei și veniturile acesteia.
Ulterior, cererea va fi validată de STS, Evidența Populației și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Dacă este aprobată, cardul de energie va fi alimentat lunar cu o sumă fixă, menită să ajute la plata facturilor.
Un ajutor necesar, deși insuficient
Ministrul a recunoscut că această schimbare nu este lipsită de dificultăți pentru consumatorii vulnerabili: „Pentru românii vulnerabili, cei care în general au un consum mic și care au plătit până acum facturi de 40-50 lei pe lună și care ar putea să plătească acum facturi de 80-90 lei, am încercat să acoperim cât mai mult din această diferență, astfel încât factura lor să rămână aproape la fel.”
În același timp, Sebastian Burduja a subliniat că în lipsa unei plafonări universale, majoritatea românilor vor simți creșterea prețului real al energiei: „Există o asemenea creștere pentru un român care are probleme financiare, are venituri mici. Sigur că 30-40 lei în plus pe lună reprezintă o povară pentru ei. Probabil că este un lucru neplăcut, dar totuși trebuie să le spunem românilor adevărul că acesta este prețul real al energiei electrice de pe piață.”