Câți români riscă să moară în valul 4 din cauza variantei Delta. Cifrele sunt îngrijorătoare
Varianta Delta a coronavirusului a început să facă tot mai multe victime la nivel global, iar România nu face excepție. Experții vorbesc de un val 4 de infectări, mult mai agresiv față de precedentele din cauza faptului că ne aflăm în fața unei variante mult mai contagioase, iar calculele arată că cel puțin 130.000 de români riscă să moară.
Rapoartele oficiale arată că între 50% şi 60% dintre persoanele nevaccinate care au trecut prin boală riscă să se reinfecteze. Medicul Valeriu Gheorghiţă, şeful Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a atras atenţia că dacă valul 4 va ataca în România la fel ca în Marea Britanie, vom ajunge la o situaţie epidemiologică cel puţin îngrijorătoare, scrie Adevarul.ro.
Peste 130.000 de români riscă să moară în valul 4
Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România de la începutul pandemiei este de 1.081.773. Procentul românilor nevacccinaţi este de 75,5%, ceea ce, raportat la numărul total al populaţiei rezidente (19,3 milioane conform INS), înseamnă aproximativ 14,5 milioane de români.
Dacă tulpina Delta este de 2 ori mai infecţioasă decât celelalte variante, rezultă că numărul de infectări din valul 4 ar putea fi de două ori mai mare.
Numai că autorităţile sanitare estimează că numărul real de infectări ar putea fi de 2 ori până la 5 ori mai mare decât cele confirmate oficial, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun scenariu, în valul 4 am putea asista la 4 milioane de infectări.
Dacă statisticile din Marea Britanie se aplică în România, la o mortalitate de 3,3%, înseamnă că în valul 4 numărul românilor care riscă să îşi pierdă viaţa e de 132.000 (n.r. – 3,3% din 4 milioane), de patru ori mai mulţi decât bilanţul total al deceselor. De la începutul pandemiei până în prezent, 34.258 de români au murit după ce s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2.
Noi relaxări de la 1 august
Premierul Florin Cîţu a anunţat că de la 1 august vor fi noi relaxări legate de pandemie, unele care vizează în special evenimentele care au loc în aer liber.
„Relaxări, nu restricţii. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spaţiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanţi. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem cu ce avem, cu excepţia evenimentelor. Suntem încă într-o situaţie foarte bună. Avem şi condiţii la intrarea în ţară pe care nu le modificăm. Suntem precauţi. Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea. Rămân vaccinuri şi pentru a treia doză. Aşteptăm decizia, dar specialiştii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Aşa arată direcţia în care merg discuţiile”, a afirmat Florin Cîţu, marți, în Parlament.
România are 44% imunizare colectivă
Medicul Valeriu Gheorghiță a mai prezizat că la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de COVID-19 cumulat prin boală şi vaccinare este estimată la circa 44%.
”Există, evident, diferenţe de la un judeţ la altul. Sunt două judeţe (Cluj şi Ilfov) şi municipiul Bucureşti care au o rată de imunitate de grup de peste 60%. În 11 judeţe există un grad de imunitate de peste 40%, iar în 25 de judeţe, peste 20% din persoane au un grad de imunitate colectivă”, a precizat șeful CNCAV.
Cel mai mare procent de imunizare se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani: 38%. Pe locul 2 se află grupa de vârstă 50-59 de ani - 35,37%, iar pe locul 3, grupa 70-79 de ani - cu 35,15%.
Specialiștii spun că singura posibilitate de a scăpa de valul 4 sau de a trece mai ușor prin el este vaccinarea.
Citește și:Tulpina Delta. Ce trebuie să știm despre mutația care declanșează valul 4 în România