Cazul de la Victor Babeș: pacientul are sau nu holeră! Ce anunță ministerul Sănătății

A fost alertă în România, după ce a fost descoperită o bacterie asemănătoare holerei. Ministerul Sănătății a declarat că pacientul internat la Victor Babeș a avut o infecție digestivă, cu o tulpină non toxigenă, care nu producea simptomele clasice holerei. În țara noastră, nu au mai fost înregistrate cazuri de holeră din 1994, atunci când au fost identificate cazuri în Delta Dunării. Recent, însă în Bulgaria a fost depistat primul caz după 103 ani.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Este infirmată depistarea unui caz de holeră

Ministerul Sănătății și INSP infirmă depistarea unui caz de holeră pe teritoriul României în acest moment. Cazul de la Spitalul Victor Babeș a fost produs de o bacterie asemănătoare, dar care nu este agentul patogen pentru holeră, cel care determină holera.

Din primele informații, este vorba despre un caz atipic, denumit vibrion holeric non toxigen. Pacientul de la Victor Babeș a avut o infecție digestivă cu o tulpină non toxigenă, care nu produce simptomele clasice ale holerei.  

Caz de holeră în Bulgaria

În România nu au mai fost cazuri de holeră clasică din 1994, atunci au fost identificate în Delta Dunării. Cazurile de import au fost extrem de rare în ultimii ani. În urmă cu cinci zile, un caz importat de holeră a fost confirmat în Bulgaria, fapt ce marchează primul astfel de caz în țara vecină din ultimii 103 ani. 

Ce este, de fapt, holera 

Holera este o boală extrem de infecțioasă și este provocată de consumarea de alimente sau apă contaminate. Poate provoca probleme gastro-intestinale, deshidratare și are o rată a mortalității crescută.

Istoric, holera a fost răspândită puternic în India, râul Gange fiind o sursă principală de infectare. Boala s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, provocând mai mutle pandemii. 

Care sunt simptomele holerei

În majoritatea cazurilor, infecția cu vibrio holeric poate fi asimptomatică sau poate determina doar diaree ușoară. Totuși, 1 din 10 persoane poate prezenta formele severe, boala poate debuta brusc, iar primele semne clinice includ diareea apoasă severă nedureroasă, care poate avea aspectul apei de orez. Alte simptome pot include greață și vărsături severe. Este important de menționat că persoanele purtătoare asimptomatice pot transmite infecția altor persoane.

Netratată, holera poate pune în pericol viața pacienților prin apariția deshidratării, acidozei, colapsului circulator, hipoglicemiei și poate reprezenta o urgență medicală care necesită tratament imediat.

Atunci când cineva ajunge la medic cu orice fel de simptom care poate indica holeră, personalul medic ar trebui să caute semne de deshidratare atunci când examinează un pacient cu diaree apoasă abundentă. Acestea includ: ritm cardiac ridicat, pierderea elasticității pielii, mucoase uscate și tensiune arterială scăzută.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net