Ce amenzi au primit partidele politice de la AEP

Autoritatea Electorală Permanentă a sancționat 125 de partide politice, pentru modul în care acestea și-au gestionat fondurile în anul 2019 și 2020. Cele mai mari sancțiuni acordate de către AEP au fost aplicate partidelor Forţa Naţională, PNL şi PNŢCD.

klaus iohannis congres pnl jpeg

În urma acestor sancțiuni, aproximativ 4,4 milioane de lei au fost revendicați prin acordarea de amenzi privind modul în care aceste formațiuni politice au respectat Legea finanţării partidelor politice, se arată în ultimul raport al instituției, conform controalelor ce au fost realizate în anii 2019-2020.

amenzi ce depășesc 70.000 de lei pentru partide

Cea mai mare amendă a fost acordată partidului Forța Națională, aceasta fiind în valoare de 80.000 de lei. Partidul Forța Națională este un partid ce nu are reprezentare parlamentară, iar peste zece articole din Legea finanţării partidelor politice au fost încălcate de această formațiune politică. În neregulile prevăzute de această formațiune se pot enumera: lipsa organizării contabile, nepublicarea listei ce conține persoane persoane fizice și juridice ce au făcut donații către acest partid sau refuzul publicării de documente solicitate de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Chiar dacă amenzile acordate de către AEP sunt semnificative, acestea nu se pot compara cu veniturile realizate de aceste formațiuni politice. Potrivit unui raport al AEP, publicat în Monitorul Oficial din 19 ianuarie, Partidul Social-Democrat a primit subvenții în valoare de 121 de milioane de lei, iar Partidul Național Liberal a încasat, tot din subvenții, sume de aproximativ 70 de milioane de lei. În urma anchetei AEP, PNL a fost amendat cu 65.000 de lei. De asemenea, și partidul USR Plus a primit subvenții în valoare de aproximativ 16,2 milioane de lei, iar în urma controlului efectuat de către Autoritatea Electorală Permanentă, această formațiune politică a fost amendată cu aproximativ 25.000 de lei. Chiar dacă amenzile par modice, de exemplu, partidul PNȚCD are venituri în valoare de 550.000 de lei, iar nota de plată aferentă amenzilor și costurilor trece de suma de 900.000 de lei. 

Citește continuarea pe Adevărul.ro

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net