Ce amenzi au primit partidele politice de la AEP

25 ianuarie 2022

Autoritatea Electoral─â Permanent─â a sanc╚Ťionat 125 de partide politice, pentru modul ├«n care acestea ╚Öi-au gestionat fondurile ├«n anul 2019 ╚Öi 2020. Cele mai mari sanc╚Ťiuni acordate de c─âtre AEP au fost aplicate partidelor For┼úa Na┼úional─â, PNL ┼či PN┼óCD.

klaus iohannis congres pnl jpeg

├Än urma acestor sanc╚Ťiuni, aproximativ 4,4 milioane de lei au fost revendica╚Ťi prin acordarea de amenzi privind modul ├«n care aceste forma╚Ťiuni politice au respectat Legea finan┼ú─ârii partidelor politice, se arat─â ├«n ultimul raport al institu╚Ťiei, conform controalelor ce au fost realizate ├«n anii 2019-2020.

amenzi ce depășesc 70.000 de lei pentru partide

Cea mai mare amend─â a fost acordat─â partidului For╚Ťa Na╚Ťional─â, aceasta fiind ├«n valoare de 80.000 de lei. Partidul For╚Ťa Na╚Ťional─â este un partid ce nu are reprezentare parlamentar─â, iar peste zece articole din Legea finan┼ú─ârii partidelor politice au fost ├«nc─âlcate de aceast─â forma╚Ťiune politic─â. ├Än neregulile prev─âzute de aceast─â forma╚Ťiune se pot enumera: lipsa organiz─ârii contabile, nepublicarea listei ce con╚Ťine persoane persoane fizice ╚Öi juridice ce au f─âcut dona╚Ťii c─âtre acest partid sau refuzul public─ârii de documente solicitate de c─âtre Autoritatea Electoral─â Permanent─â.

Chiar dac─â amenzile acordate de c─âtre AEP sunt semnificative, acestea nu se pot compara cu veniturile realizate de aceste forma╚Ťiuni politice. Potrivit unui raport al AEP, publicat ├«n Monitorul Oficial din 19 ianuarie, Partidul Social-Democrat a primit subven╚Ťii ├«n valoare de 121 de milioane de lei, iar Partidul Na╚Ťional Liberal a ├«ncasat, tot din subven╚Ťii, sume de aproximativ 70 de milioane de lei. ├Än urma anchetei AEP, PNL a fost amendat cu 65.000 de lei. De asemenea, ╚Öi partidul USR Plus a primit subven╚Ťii ├«n valoare de aproximativ 16,2 milioane de lei, iar ├«n urma controlului efectuat de c─âtre Autoritatea Electoral─â Permanent─â, aceast─â forma╚Ťiune politic─â a fost amendat─â cu aproximativ 25.000 de lei. Chiar dac─â amenzile par modice, de exemplu, partidul PN╚ÜCD are venituri ├«n valoare de 550.000 de lei, iar nota de plat─â aferent─â amenzilor ╚Öi costurilor trece de suma de 900.000 de lei. 

Citește continuarea pe Adevărul.ro

Pute╚Ťi urm─âri ╚Ötirile Click! ╚Öi pe Google News

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
image png
maria dragomiroiu
cub radu stefan banica png
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg