Recensământ 2022. Ce amenzi riști și de ce poți fi sancționat?

Ultima actualizare:

Recensământul 2022 a dat multe bătăi de cap românilor, iar una din marile nedumeriri rămâne în continuare cea privind amenzile care pot fi încasate, dar și condițiile în care se aplică acestea.

Românii riscă amenzi la Recensământ 2022
Românii riscă amenzi la Recensământ 2022

Am intrat în faza finală a perioadei în care poate fi realizat recensământul online, ziua de 15 mai fiind data limită de completare a formularelor. Ulterior, colectarea datelor se va face de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, până pe 17 iulie 2022.

Un aspect important este faptul că persoanele care refuză furnizarea de date pentru recensământ riscă o amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 3.000 lei. Suma este foarte piperată, ținând cont de veniturile mici ale românilor, dar și de pensiile modeste pe care le primesc bătrânii.

În ce condiții poți fi sancționat la recensământ 2022? Amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Amenzile usturătoare pot fi aplicate doar în anumite condiții. Concret, vorbim de trei scenarii. Primul se referă la momentul în care cetățenii discută cu recenzorii și refuză să ofere datele personale.

Următoarele două condiții în care puteți primi amenzi la recensământ 2022 fac referire atât la faza online, cât și la cea bazată pe interviuri. Astfel, dacă răspunsurile vor fi incomplete sau greșite, sunteți din nou pasibili de amenzi.

Recensământul din 2022 aduce și vești bune. Angajații vor primi o zi liberă

Salariaţii care au ales să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă de la angajator. Încă puteți beneficia de această regulă până pe 15 mai, când se va încheie această primă fază a recensământului. 

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă plătită, dacă aceştia prezintă dovada completării formularului online. Va fi nevoie doar să prezentați codul de confirmare pe care-l primiți la încheierea autorecenzării.

Recensământul 2022 se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul României. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, dar şi în activități administrative sau de cercetare.

Totodată, recensământul oferă statistici importante precum: structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net