Ce beneficii vor primi românii care nu lucrează la sediul angajatorului? Legea intră în vigoare de la 1 mai

Ultima actualizare:

Legea dedicată românilor care nu-și desfășoară activitatea la sediul angajatorului intră în vigoare de la 1 mai. Ce prevede aceasta?

Ce este specificat în lege
Ce este specificat în lege

Legea 72/2022, ce prevede asigurarea unui regim fiscal unitar al tuturor formelor sub care angajatorii acordă sume suplimentare pentru perioadele în care activitatea angajaţilor se desfăşoară în altă localitate din ţară, dar și din străinătate, intră în vigoare de la 1 mai.

Prevede aministia pentru obligațiile fiscale

Iniţiativă de modificare legislativă a pornit în urma verificărilor realizate de autorităţi în cadrul companiilor din domeniul transporturilor, conform adevarul.ro.

  „Legea 72/2022 este, în mare parte, rezultatul efortului profesioniştilor din domeniul fiscal care au analizat cu atenţie diferenţele de tratament fiscal dintre sumele acordate salariaţilor mobili care se deplasează  în interesul companiei şi sumele acordate salariaţilor delegaţi.

Această iniţiativă de modificare legislativă a pornit în urma verificărilor fiscale realizate de autorităţi în cadrul companiilor din domeniul transporturilor, în cazul cărora inspectorii au considerat că şoferii sunt salariaţi mobili şi nu sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţie de delegare sau detaşare neimpozabilă, ci sunt în drept să primească prestaţii suplimentare acordate în baza unei clauze de mobilitate, sume ce până acum intrau în baza de calcul a tutoror taxelor salariale.

Începând cu 1 mai 2022, nici aceste prestaţii suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate nu mai sunt taxabile în limita plafonului stabilit de lege, cu condiţia ca deplasările salariaţilor să fie efectuate în afara localităţii, în ţară sau în străinătate”, a explicat Luminiţa Obaciu, Payroll Partner, Soter & Partners.

Aceasta prevede aministia pentru obligațiile fiscale ce rezultă din reîncadrarea diurnelor în venituri salariale. 

Citește și O nouă lege care-i poate lăsa fără telefon pe elevi în timpul orelor de curs a fost propusă

Cine poate beneficia de noua lege

Potrivit legii, categoria angajaților mobili are o serie de beneficii suplimentare acordate de angajator, precum prestaţii suplimentare în bani sau bunuri în natură, considerate venituri de natură salarială. Acestea intră în baza de calcul a tutoror taxelor salariale. De asemenea, este obligatorie introducerea clauzei de mobilitate în contractul individual de muncă, în cazul angajaților mobili.

Există numeroşi angajaţi care nu au un loc fix de muncă, ci lucrează în afara sediului angajatorului pentru îndeplinirea sarcinilor profesionale, iar activitatea acestora se poate desfăşura atât în ţară, cât şi în străinătate. În această categorie sunt incluşi, spre exemplu, angajaţii din sectorul transporturilor, construcţiilor sau achiziţiilor. 

 În 2020, 10,8 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani lucrau în domeniul transporturilor la nivel european, conform datelor Eurostat. Cele mai mari valori au fost înregistrate în Sud-Estul Europei, regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia din România fiind în topul clasamentului cu 65 de muncitori la mia de locuitori.

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, conform datelor furnizate de European Federation of Building and Woodworkers, există un număr de 15 milioane de  lucrători în domeniul construcţiilor la nivel european.

Citește și: Bolnavii de COVID, liberi să circule pe stradă

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
muncitor meserias unsplash jpg
image
image
image
image
image
image
radu mazare jpg
Uzinele Resita (1937) jpg
vara caldura record 2024 jpg
aeronava tarom shutterstock jpg
front bloc jpg
actor impuscat jpg
Ambalaje non SGR jpg
pensionara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net