Ce categorii de angajați vor avea interzis la pensionare anticipată din septembrie

Începând cu data de 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor va aduce modificări semnificative pentru anumite categorii de angajați, impunând restricții stricte privind eligibilitatea pentru pensionarea anticipată. Astfel, mulți români care se bucurau anterior de posibilitatea pensionării mai devreme vor fi afectați de aceste schimbări.

Unii angajați nu se vor mai putea pensiona anticipat. Foto: arhiva.
Unii angajați nu se vor mai putea pensiona anticipat. Foto: arhiva.

Care sunt categoriile de pensionari ce vor fi afectați

Conform dispozițiilor legale cuprinse în articolul 59 din Legea 359/2023, se precizează clar că unele categorii de angajați nu vor mai putea beneficia de pensie anticipată. Mai exact, reducerea vârstei standard de pensionare, prevăzută la articolul 58 alineatul (1), care presupunea o scădere cu 5 ani a vârstei standard de pensionare, nu poate fi acum cumulată cu alte reduceri reglementate de această lege sau de alte acte normative.

Printre categoriile de angajați care vor fi afectate de această interdicție se numără cei care au locuit în zone poluate și care, în ultimii ani, beneficiau de o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani, în cazul în care au locuit cel puțin 30 de ani în astfel de zone. De asemenea, angajații care au muncit în condiții deosebite, precum mineri sau piloți de avioane, și care, de asemenea, beneficiau de o reducere a vârstei de pensionare, nu se vor mai putea pensiona anticipat conform noilor prevederi legislative.

Ce mai prevede noua lege

O altă dispoziție importantă din noua lege a pensiilor, care privește excepțiile de la pensionarea anticipată, este stipulată la alineatul 2 al articolului 58. Aici se precizează că perioadele în care o persoană a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare, începând cu data de 1 ianuarie 2018, nu vor fi luate în considerare în stabilirea stagiului complet de cotizare necesar pentru acordarea pensiei anticipate.

Toate aceste modificări legislative vin să redefinească regulile privind pensionarea anticipată și să aducă clarificări privind eligibilitatea pentru acest tip de pensie. Este important ca angajații afectați să fie conștienți de aceste schimbări și să își planifice corespunzător viitorul financiar în conformitate cu noile prevederi legale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cirese piata slatina olt   foto alina mitran (6) jpeg
image
image
image
image
image
image
aeroport brasov jpg
foisorul de foc jpeg
vreme jpg
artista 107 ani tatuaje vechi jpg
avion senegal raniti jpg
zapada transfagarasan jpg
ploaie jpg
tick 5477847 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net