Ce mai adăpostesc buncărele din Bacău: murături, biciclete și anvelope!

În caz de război, jumătate din populaţia municipiului Buzău ar încăpea în adăposturile de protecţie civilă dacă acestea nu ar fi pline cu borcane cu murături și dulceață, biciclete, anvelope și alte lucruri pe care, de obicei, le depozitam în cămară sau în boxa de la subsol. 

Adăposturile sunt transformate în boxe pentru vechituri
Adăposturile sunt transformate în boxe pentru vechituri

Buzăul are 39 de adăposturi de protecţie civilă, cele mai multe în blocuri comuniste, la subsol, scrie Adevărul. Însă, aceste buncăre sunt folosite pentru depozitarea unor lucruri și obiecte nefolositoare, pe care oamenii nu se îndură să le arunce sau pe care le folosesc doar ocazional. 

La nevoie, însă, locatarii sunt obligaţi prin lege să debaraseze în 24 de ore adăposturile. 

Adăposturile anti-atomice, cămară pentru murături și dulceață

Şeful Apărării Civile din Buzău a declarat că locatarii sunt obligaţi prin lege să debaraseze în 24 de ore adăposturile. “Avem 39 de adăposturi, starea lor este funcţionabilă, singura problemă este că ele la ora actuală sunt ocupate de cetăţenii de pe scările respective. Dar fiecare cetăţean de pe scara respectivă ştie conform legii că în termen de 24 de ore trebuie să cureţe aceste adăposturi. Ele sunt întreţinute, tocmai de aia le-am lăsat în grija lor, întrucât au şi lumină în ele, au căldură în ele”, declară Marian Popa, şef Protecţie Civilă Buzău.

Marian Popa spune că, în caz de nevoie, s-ar putea monta în doar câteva ore filtre de aer pentru ca oamenii să poată sta acolo în siguranţă până trece pericolul unui eventual atac.

În buncărul aflat la subsolul blocului 10 C din cartierul Micro 3 pot intra zeci de persoane în caz de urgenţă. “Am murături, conserve, nişte dulceaţă Le scot de aici, într-o jumătate de oră dacă mi se cere, ce să fac, că nu oi scoate de acum şi rafturile”, arată proprietarul uneia dintre boxele care trebuie transformate rapid în adăposturi de protecţie civilă.  

Buncărele adăpostesc murături, borcane, cutii și alte obiecte care sunt folosite doar ocazional
Buncărele adăpostesc murături, borcane, cutii și alte obiecte care sunt folosite doar ocazional

buncărele sunt funcționale, dar nu au fost niciodată renovate

Un astfel de adăpost aflat la subsol poate adăposti aproape 400 de suflete. Are energie electrică, toaletă, instalaţie de filtratre a aerului. Celelalte dotări au fost furate. Şi dotările Centrului de comandă al municipiului Buzău, aflat la subsolul Prefecturii, lasă de dorit. Tehnologia instalată aici e depăşită. 

Cele mai multe adăposturi sunt în cartierele Micro III, Micro V şi în zona centrală. Adăposturile de protecţie civilă au fost construite pentru ca oamenii să aibă un loc unde să fie protejaţi în cazul unui eventual atac aerian sau în caz de dezastre chimice, biologice ori nucleare.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net