Ce pot face românii cu voucherele de vacanță care sunt aproape de expirare. Unde le pot folosi, de fapt

Ultima actualizare:

Voucherele de vacanță au devenit, în ultimii 15 ani, unul dintre cele mai apreciate beneficii extrasalariale, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, având un rol esențial în stimularea turismului intern. În contextul în care finalul de an se apropie și mulți beneficiari se află în situația de a avea vouchere de vacanță aproape de expirare, Agenția Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) reamintește posesorilor că acestea pot fi utilizate pentru a achiziționa pachete turistice în cadrul agențiilor de turism din România.

Familie în vacanță, cu vouchere / Colaj: Click! / Shutterstock
Familie în vacanță, cu vouchere / Colaj: Click! / Shutterstock

Oferte speciale și avantaje pentru posesorii de vouchere de vacanță

Agențiile de turism pun la dispoziția beneficiarilor oferte speciale, inclusiv reduceri semnificative prin programul „Înscrieri Timpurii”, care permite achiziționarea pachetelor turistice la prețuri reduse cu până la 30% față de tariful standard. Această opțiune este ideală pentru cei care planifică vacanțe cu mult timp înainte, însă presupune și o anumită inflexibilitate în modificarea datelor rezervării. Pe de altă parte, există și pachete cu „rezervări flexibile”, care oferă o mai mare libertate, permițând schimbarea destinației, a hotelului sau a datei sejurului, atât timp cât vacanța are loc pe teritoriul României.

De asemenea, de la introducerea voucherelor de vacanță pe card electronic, începând cu februarie 2022, utilizarea lor a devenit și mai facilă, acestea putând fi folosite inclusiv pentru rezervări online, în perioada de valabilitate.

Impactul voucherelor de vacanță asupra turismului românesc și a angajaților

Voucherele de vacanță nu reprezintă doar un avantaj pentru angajați, ci și un mecanism vital pentru susținerea turismului intern. Conform unui studiu eJobs, acestea se numără printre cele mai dorite beneficii extrasalariale, alături de tichetele de masă și asigurările medicale. Aproximativ 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanță sunt frecvent oferite pentru a atrage și reține talente. Un alt studiu BestJobs confirmă că voucherele de vacanță se află în topul preferințelor angajaților, contribuind semnificativ la bunăstarea acestora.

În același timp, voucherele au avut un impact considerabil asupra industriei turistice din România. În ultimii 10 ani, numărul unităților de cazare clasificate s-a dublat, statul român reușind astfel să scoată din zona gri numeroase unități turistice. Încrederea investitorilor a crescut, ducând la construcția și modernizarea hotelurilor, cu investiții care au depășit 2 miliarde de euro.

Voucherele de vacanță au fost un adevărat "plan Marshall’ pentru turismul românesc”, afirmă Adrian Voican, vicepreședinte ANAT. Acestea sunt esențiale pentru creșterea ocupării locurilor de cazare în extrasezon și reprezintă o soluție viabilă pentru angajații cu venituri mici, care altfel nu și-ar permite vacanțe. Posesorii de vouchere pot achiziționa pachete turistice complete care includ cazare, masă, transport și activități de agrement.

ANAT continuă să susțină extinderea beneficiilor aduse de voucherele de vacanță

ANAT continuă să susțină extinderea beneficiilor aduse de voucherele de vacanță și pentru angajații din sectorul privat, în condiții avantajoase. Totuși, o provocare a acestui an a fost dublarea impozitării acestor vouchere și excluderea angajaților din sectorul public cu salarii nete mai mari de 8.000 de lei, ceea ce a redus numărul de rezervări în țară.

Angajații cu salarii mari cheltuiau mult în vacanțele din România, contribuind la dezvoltarea stațiunilor. Anul acesta, mulți dintre ei au preferat destinații din afara țării, dacă nu au mai beneficiat de vouchere de vacanță”, explică Voican. Potrivit unui studiu al Băncii Naționale, balanța valutară din turism este dezechilibrată, voucherele de vacanță având rolul de a păstra mai mulți bani în economia internă.

Amenzi de până la 51.800 de lei

Este important ca voucherele de vacanță să fie utilizate corect și conform legislației în vigoare. Acestea pot fi folosite doar pentru achitarea pachetelor turistice în România, în cadrul unităților turistice partenere. Beneficiarii trebuie să fie atenți să nu încalce regulile de utilizare, deoarece tranzacționarea sau comercializarea voucherelor de vacanță este strict interzisă, iar sancțiunile pot ajunge la amenzi de până la 51.800 de lei.

De asemenea, unitățile turistice care nu respectă cerințele legale cu privire la pachetele care pot fi achitate cu vouchere de vacanță riscă retragerea licenței de turism și amenzi severe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
index webp
image png
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
image png
1 maaaaaare Boieri cu iflic jpg jpeg
masina de spalat webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net