Ce trebuie să știi despre voucherele de vacanță din 2024. Se schimbă legea

Ultima actualizare:

Ce trebuie să știe bugetarii despre voucherele de vacanță din 2024. Modificările propuse în acordarea voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar vor afecta doar angajații care au salarii mai mici de 14.000 de lei brut începând cu noul an.

Ce trebuie să știe bugetarii despre voucherele de vacanță 2024 / Foto: Arhiva Click!
Ce trebuie să știe bugetarii despre voucherele de vacanță 2024 / Foto: Arhiva Click!

Pentru angajații care lucrează în instituțiile publice, vouchere de vacanță sunt unele dintre beneficiile preferate, fiind cele care contribuie, în fiecare an, la impulsionarea turismului intern. De astfel, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estima că turismul românesc ar înregistra o scădere cu 35% – 50% a încasărilor dacă acestea ar fi eliminate, cât și că sunt „cel mai important motor de promovare a destinațiilor turistice din România”.

Vouchere de vacanţă 2024

Se vor acorda în continuare vouchere de vacanță pentru angajații de la stat, iar măsura va fi menținută până în 2026. Totuși, potrivit Legii 296/2023, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, statul va acorda anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei. Așadar, doar celor ale căror salarii nu sunt mai mari de 8.000 de lei pe lună li se vor acorda vouchere de vacanță.

 „Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026, relatează romaniatv.net.

Vouchere de vacanță la privat

În iunie 2023, Senatul României a adoptat propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță. Ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță 4,2 milioane de angajați din mediul privat, în contextul în care proiectul de lege va trece de Camera Deputaților, iar ulterior, la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată. De asemenea, susțin că acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.

Efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit, arătau inițiatorii în prima formă a proiectului.

În expunerea de motive se arată: „Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”.

Potrivit proiectului, și valoarea sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru angajații din sectorul bugetar se va limita la maximum 1.500 de lei. În schimb, , angajații cu un salariu mai mic de  14.000 de lei brut vor primi tichete de masă și indemnizația de hrană

Schimbările au fost propuse pentru a asigura o utilizare mai eficientă a resurselor financiare și pentru a aduce o mai mare echitate în acordarea beneficiilor pentru angajații din sectorul public. Așadar, numai celor care se încadrează în criteriile de salarizare prevăzute în proiectul de lege li se vor acorda vouchere de vacanță.

În plus, potrivit datelor din ianuarie 2019, valoarea maximă anuală a drepturilor precum tichetele de masă, indemnizația de hrană și norma de hrană, nu poate depăși contravaloarea a două salarii minime brute pe țară pe an. În fiecare an, începând cu ianuarie 2025, această sumă va fi actualizată în funcție de indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică.

Tichetele de masă

Tichetele de masă ar urma să fie impozitate cu o rată de 10% asupra venitului brut, din care se deduce contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată și reținută la sursă, după cum prevede proiectul de lege.

Prin urmare, modificările propuse pentru acordarea voucherelor de vacanță în sectorul bugetar vor afecta, începând din 2024, doar angajații cu un salariu mai mic de 14.ooo de lei brut. Schimbările fac parte dintr-un proiect de lege care vizează asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung și aducerea unei mai mari echități în acordarea de beneficii pentru angajații din sectorul public. Deși aceste propuneri au stârnit controverse, ele reprezintă un pas spre o mai bună gestionare a resurselor financiare și o mai mare transparență în sistemul de beneficii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net