Statul va acorda și în acest an vouchere de vacanță. Care sunt angajații care vor avea parte de mai mulți bani pentru concedii

Ultima actualizare:

În anul 2024, statul român continuă să sprijine angajații din sectorul public prin acordarea voucherelor de vacanță. O noutate semnificativă pentru acest an o reprezintă majorarea valorii voucherelor de vacanță destinate personalului din învățământ. Conform unui ordin recent semnat de ministrul Educației, valoarea acestor vouchere a crescut de la 1.450 lei la 1.600 lei, schimbare aplicabilă în perioada 2024-2026.

Vouchere de vacanță. Foto: arhiva.
Vouchere de vacanță. Foto: arhiva.

Majorări pentru bugetarii din învățământ

Noile reglementări prevăd că salariații din sectorul educațional cu salarii nete de până la 8.000 lei vor primi anual vouchere de vacanță în valoare de 1.600 lei. Această majorare a fost introdusă pentru a răspunde nevoilor specifice ale personalului din învățământ, care se confruntă adesea cu provocări financiare.

Potrivit regulamentului actualizat, angajații care au mai multe norme sau posturi beneficiază de aceeași sumă, calculată pe baza salariului net cuvenit funcției de bază. Astfel, sumele sunt acordate indiferent de numărul de norme/posturi deținute de personalul din educație.

Schimbări legate de acordarea acestui ajutor

Regulamentul pentru anul 2024 introduce noi prevederi privind calculul salariului net cuvenit funcției de bază, clarificând și aspectele legate de impozitare și contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate. Acestea sunt reținute în luna în care voucherele sunt distribuite către personalul din învățământ.

Conform noului regulament, pentru sumele reprezentând vouchere de vacanță se calculează și se rețin contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate, acestea fiind supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului. În cazul restituirii contravalorii voucherului de vacanță, contribuțiile și impozitul vor fi recalculate în luna următoare.

Clarificări privind impozitarea și contribuțiile sociale

Regulamentul valabil până în anul 2026 aduce clarificări esențiale legate de impozitarea și contribuțiile sociale aplicabile voucherelor de vacanță. „Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanță se calculează și se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului,” se precizează în document.

Mai mult, în situația în care contravaloarea voucherului de vacanță este restituită, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurările sociale de sănătate și impozitului în luna următoare restituirii, oferind astfel o claritate și o corectitudine în gestionarea acestor beneficii.

Majorarea valorii voucherelor de vacanță pentru personalul din învățământ este o măsură binevenită, menită să sprijine angajații acestui sector în contextul actual. Prin aceste modificări, autoritățile speră să ofere un suport suplimentar celor cu salarii nete de până la 8.000 lei, îmbunătățind astfel condițiile de muncă și motivarea personalului din educație. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin nita romania euro 2024 facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton  sursa foto   GettyImages jpg
cenusa jpg
plante care elimina energia negativa din casa jpg
netflix pixabay png
Iancu de Hunedoara png
tren deraiat 08, foto ISU Teleorman
titanic adobestock jpg
FotoJet (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net