Ce secrete ascund noile contoare. Românii, obligați să plătească o altă taxă pentru curent

Ultima actualizare:

Atenție, români! Se ridica suspiciuni cu privire la noile contoare și posibilele lor secrete ascunse, inclusiv potențiala impunere a unei "taxe pe soare". Această taxă, alături de acuzațiile recente, îngrijorează mulți.

Ce secrete ascund noile contoare / foto: Pixabay
Ce secrete ascund noile contoare / foto: Pixabay

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România acuză Guvernul și Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) că, în ciuda negărilor lor publice, se pregătește deja impunerea unei "taxe pe soare".

Natura noilor contoare ridică semne de întrebare. Prosumatorii care instalează panouri fotovoltaice sunt forțați să monteze un nou tablou sigilabil cu siguranțe, în care se va instala un contor pentru măsurarea autoconsumului.

Guvernul neagă, dar adevărul este, de fapt, altul

Deși Guvernul neagă intenția de a impune „taxa pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului. Cu toate că autoritățile neagă vehement intenția de a introduce această taxă, acțiunile lor au provocat suspiciuni în rândul asociației.

Membrii asociației au fost îndemnați să furnizeze fotografii cu instalările respective, evidențiind că în unele cazuri a fost montat un "bloc de măsurare sigilabil", iar în altele chiar contoare inteligente funcționale.

Reprezentanții Guvernului și ai ANRE au încercat să minimalizeze îngrijorările, sugerând că impunerea "taxei pe soare" ar putea avea loc doar începând cu 2026, sub condiția ca puterea instalată a prosumatorilor să atingă 8% din puterea totală instalată.

Totuși, asociația susține că această afirmație este falsă și că, conform unei ordonanțe de urgență, cei care au beneficiat de finanțare și cei care au peste 30 kW pot fi taxați în orice moment.

Ce este „taxa pe soare”

În ceea ce privește argumentul că impunerea "taxei pe soare" ar fi o obligație a României pentru a transpune o directivă europeană, asociația a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene, care a confirmat că România nu este obligată să transpună în legislația națională un astfel de articol.

Aceste acuzații ridică preocupări serioase cu privire la transparența și corectitudinea acțiunilor Guvernului și ale ANRE în ceea ce privește reglementările energetice.

Ce spune ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, citat de Agerpres, că în România nu există taxă pe soare şi nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe.

"Da, am văzut acest subiect şi sunt surprins. Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susţin şi nu o să o susţin niciodată. (...) Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic. Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: "poate aplica o taxă"? Şi ne-am adresat Comisiei Europene (...) de fapt e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen de la DG Ener şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement. Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestuia", a explicat Sebastian Burduja.

Întrebat dacă preşedintele ANRE ar avea libertatea să introducă o asemenea taxă printr-un ordin, ministrul Energiei a afirmat că "este exclus", pentru că se poate aplica doar din 2026 şi aceasta în condiţiile în care puterea instalată la prosumatori ar ajunge la 8% din total sistem energetic.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
jocuri acum 100 de ani  jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
zucchini 2166696 1280 jpg
marin preda captura video jpg
cimitir catolic bellu jpg
pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net