O nouă taxă pentru șoferii din România. Vor fi nevoiți să scoată din buzunar sute de lei
Noi taxe pentru șoferii, din România, care circulă pe drumurile publice. Până la 800 de lei ar putea să scoată din buzunare pentru taxa pe carbon, cea care se dezbate acum la nivelul Uniunii Europene. Totodată, și cei care își încălzesc locuințele prin alte surse decât cele pe curent sunt vizați de noua măsură.
Noi taxe pentru șoferi
Șoferii cu mașini pe benzină sau motorină sunt vizați de taxa pe carbon. Taxa este concepută pentru a penaliza emisiile de carbon și pentru a încuraja investițiile în tehnologii curate și în măsuri de eficiență energetică. FMI a făcut deja o recomandare importantă Guvernului României, la finalul vizitei de săptămâna trecută. Mai exact, a sugerat introducerea taxei pe carbon sau a unei accize suplimentare pentru emisiile de carbon, așa încât fiecare român să plătească dacă poluează, scrie capital.ro.
Taxa de 800 lei pentru șoferi
O estimare de calcul făcută de Asociația Energia Inteligentă pentru un autoturism din clasa medie, de exemplu la o Dacia Logan, pentru un rulaj de 15.000 de kilometri, se adaugă un cost de 800 de lei pe an. „O mașină Dacia Logan, într-un an, pentru fiecare km parcurs, emite 0,116 kg CO2, astfel că la cca 15.000 km parcurși în medie într-un an se emit cca 2 tne de CO2/an.
Introducerea unei taxe pe carbon, în sectorul transporturi, având în vedere că prețul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, costurile care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care folosește o mașină Dacia Logan sunt de cca. 800 lei/an, adică o creștere cu 12% față de costurile actuale cu combustibilul, considerând prețul acestuia 6,5 lei/l, respectiv costul total cu combustibilul urmează să ajungă la cca. 7.600 lei/an. Dar taxa de CO2 pe construcții și în transporturi va aduce scumpiri în lanț la toate produsele și serviciile, pe care le apreciem de cca 10%”, arată asociațiaenergieinteligentă.ro.
Taxa pe carbon este concepută pentru a penaliza emisiile de carbon
Această taxă pe carbon va penaliza emisiile de carbon. UE spune că prin ea vor fi încurajate investițiile în tehnologiile curate. Prin aplicarea acestei taxe, UE speră să-și atingă obiectivele de neutralitate în ceea ce privește carbonul până în anul 2050. Acest pas este considerat crucial în eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice și în atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Uniunea Europeană pregătește acest sistem prin care vor fi taxați și cei care își încălzesc locuințele prin alte surse decât cele pe curent.