Cea mai scăzută temperatură din această iarnă în România: -19,5 grade. Zăpada măsoară o jumătate de metru
În ultimele zile, România a fost lovită de un val de frig extrem, adus de un vortex polar, care a determinat scăderea accentuată a temperaturilor și ninsori abundente în întreaga țară. Meteorologii au emis avertizări de Cod Galben de ninsori și viscol pentru mai multe județe. Miercuri dimineața s-a înregistrta și cea mai scăzută temperatură din această iarnă: minus 19, 5 grade.
Cea mai scăzută temperatură din această iarnă
Cea mai scăzută temperatură, de minus 19,5 grade Celsius, a fost înregistrată, miercuri dimineaţă, la staţia meteo Iezer din Munţii Rodnei, a informat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Maramureş, Dan Bucă.

„Cel mai rece a fost noaptea trecută şi în această dimineaţă la staţia meteo Iezer: -19,5 grade ( Munţii Rodnei - n.r.). Alte valori ale temperaturii aerului: -14 grade în Pasul Prislop şi la Târgu Lăpuş, -12 grade la Sighetu Marmaţiei, -11 grade la Borşa, Ocna Şugatag, Cavnic, Băiuţ, Seini, Şomcuta Mare, -10 grade în Baia Mare, -9 grade în Baia Sprie. Cel mai cald a fost în municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, 2 grade Celsius", a transmis Dan Bucă, potrivit Agerpres. De asemenea, cel mai mare strat de zăpadă, de 50 de centimetri, a fost înregistrat tot în Munţii Rodnei, la staţia meteo Iezer.
În mai multe zone, stratul de zăpadă a depășit 25 de centimetri, iar temperaturile nocturne au coborât frecvent sub -10 grade Celsius.
Autoritățile au intervenit pentru deszăpezirea drumurilor și au îndemnat populația să evite deplasările neesențiale.
Drumarii au intervenit pe drumurile naţionale cu 10 utilaje, împrăştiind 67 de tone de material antiderapant pe DN 18 şi DN 19. De asemenea, angajaţii secţiei de drumuri judeţene au intervenit cu 12 utilaje şi au împrăştiat 58 de tone de material antiderapant.
Potrivit aceleiaşi surse, miercuri dimineaţa s-a înregistrat o temperatură de minus 11 grade Celsius la pragul pistei Aeroportului Internaţional Maramureş (AIM), iar viteaza vântului era de 6 km/h din direcţia nord-nord-vest, vizibilitatea atmosferică fiind de peste 10 kilometri, optimă pentru zborurile interne şi internaţionale.
Deși condițiile meteo rămân severe, prognozele indică o încălzire treptată a vremii începând cu sfârșitul lunii februarie.