Ceaiul de cimbru, un excelent tonic
Cimbrul se adaugă în supe, sosuri și salate, atât proaspăt, cât și uscat, pentru că are are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ceaiul din această plantă are o aromă specifică și acționează ca un excelent stimulant și tonic.
Cimbrul este bun pentru starea generală de sănătate. Se folosește intens în perioadele de recuperare, pentru a trata stresul cronic și asteniile.
Efect antiinflamator
Timolul, unul dintre uleiurile principale din cimbru, poate lupta inflamației din organism. Un alt ulei de cimbru, carvacrolul, are un efect similar. Astfel, ceaiul de cimbru relaxează, facilitează oxigenarea creierului, tratează depresia, anxietatea, insomnia și calmează durerile de cap, diminuând inflamația. Este folosit ca antiinflamator local și în caz de întinderi musculare, entorse, luxații sau artroză, prin aplicarea unor comprese cu ceai concentrat călduț pe zonele afectate.
Neutralizează fungii
Cimbrul are și un puternic efect antifungic, contribuind la distrugerea bacteriilor dăunătoare și a fungilor din piele, tractul digestiv, rinichi și vezică urinară. Curăță și cicatrizează rănile, calmează mâncărimea și eczemele. Este recomandat și pentru gargară, pentru a diminua mirosul neplăcut al gurii, a distruge bacteriile și a cicatriza eventualele răni din cavitatea bucală.
Alină durerile de stomac
Dacă nu ai poftă de mâncare pentru că ești stresat sau treci printr-o perioadă de convalescență, ceaiul de cimbru te poate ajuta. În plus, poate calma durerile de stomac, arsurile, indigestia și sindromul de colon iritabil.
Te vindecă de răceală
Ceaiul de cimbru este un bun expectorant, așa că te poate ajuta în răceală, gripă sau bronșită. Te scapă de tuse, facilitând eliminarea mucozităților prezente în exces în sinusuri și pe căile respiratorii. Deși cimbrul proaspăt este cel mai util în acest sens, uleiurile esențiale de cimbru disponibile în ceaiul de cimbru pot avea și unele dintre aceste beneficii, conform doc.ro.
Ajută în probleme oculare
Unii specialiști recomandă compresele cu ceai de cimbru și în cazurile ușoare de conjunctivită, iritații ale ochilor cauzate de substanțe chimice sau de lentile de contact. Ceaiul ar putea calma inflamația, senzația de usturime și ochii roșii.
Cum se prepară ceaiul de cimbru
- Pentru a face un ceai de cimbru din frunze proaspete, adăugă câteva crenguțe de cimbru într-o cană de apă clocotită și lasă la infuzat timp de 5-8 minute. Se strecoară, dacă este cazul, apoi se bea.
- Pentru un ceai de cimbru uscat, se pune o linguriță de cimbru în 250 ml de apă clocotită, se lasă 5 minute la infuzat, apoi se strecoară și se bea.
- Pentru ceaiul din cimbru pudră, se adaugă aproximativ 1 linguriță de pudră la o cană de apă clocotită și se amestecă pentru a se combina.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro