Cele mai amuzante „perle” la Evaluarea Națională 2023: „Talanga e subordonată vacii”. VIDEO

Evaluarea Națională 2023 a început, luni, cu proba la Limba și Literatura Română. Așa cum s-a întâmplat și în alți ani, elevii s-au întrecut în „perle”. Click! ți le spune pe cele mai amuzante.

Elevii s-au întrecut în „perle” / foto: Inquam / George Călin
Elevii s-au întrecut în „perle” / foto: Inquam / George Călin

În unele lucrări, profesorii care se ocupă de corectarea lor au descoperit cuvinte inventate sau expresii demne de operele lui Caragiale. Iată câteva exemple.

La unul dintre subiecte, elevilor li s-a cerut să numească propoziția subordonată dintr-un enunț. Unul dintre ele a răspuns cu foarte mult umor. „Vacile sunt subordonate omului, iar talanga e subordonată vacii,” a scris unul dintre absolvenții clasei a VIII-a.

Într-un alt enunț, elevii au avut de ales două figuri de stil dintr-un text. Și aici avem un răspuns inedit. Astfel, în loc de ”piercing-uri”, un elev a inventat o nouă variantă a cuvântului englezesc și a scris „pirsuri”.

O altă cerință, un alt răspuns care stârnește zâmbete

La exercițiul în care au avut de prezentat un element comun din două texte, un elev a scris: „Elementul comun este că subiectele la evaluarea națională conțin ambele texte"

Cât privește exercițiul în care s-a cerut argumentarea importanței respectării regulilor, un elev a vrut să arate cât de mult le prețuiește. „Foarte, foarte importante sunt regulile. Ce ne-am face fără ele? Fără reguli, ar fi lupte și războaie! Și chiar sunt!”.

Un număr mare de elevi nu s-a înscris la Evaluarea Națională

Prezenţa la prima probă a examenului de Evaluare Naţională, cea de Limba şi literatura română, a fost de 95.63%, 7.052 de absolvenţi absentând.

Mai mult decât atât, 15.000 de absolvenți de clasa a VIII-a au ales să nu se înscrie la Evaluarea Națională. Doi elevi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

„Prima probă scrisă (Limba şi literatura română) din cadrul Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a (sesiunea 2023) s-a desfăşurat astăzi, 19 iunie, fără incidente. S-au prezentat 154.600 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din totalul celor înscrişi, rezultând o rată de participare de 95,63%. 7.052 de absolvenţi au absentat de la această probă. S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflaţi în această situaţie fiind notate cu 1 (unu)”, anunţă Ministerul Educaţiei.

Comparativ cu nivelul de participare consemnat la proba de Limba şi literatura română din sesiunea 2022 (148.888 de elevi prezenţi dintr-un total de 155.561 de înscrişi), în acest an se constată o creştere cu peste 5.000 de participanţi (154.600 de absolvenţi din totalul de 161.654 de înscrişi).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net