Centralele pe gaze, interzise în UE. Cu ce le vom putea înlocui

Ultima actualizare:

Recent, Parlamentul European a adoptat o directivă care stabilește interzicerea centralelor de apartament pe gaze începând cu anul viitor. Această decizie vine în contextul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, mulți se întreabă cu ce vor fi înlocuite aceste centrale și care vor fi repercusiunile asupra populației și a infrastructurii energetice. Iată ce spun experții și care sunt perspectivele pentru România.

Centrală. Foto: arhiva.
Centrală. Foto: arhiva.

Ce spun specialiștii

Potrivit specialiștilor consultați de „Adevărul“, una dintre soluțiile principale este trecerea pe centrale electrice sau pe pompe de căldură. Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER, susține că, deși adaptarea legislației la cerințele europene este inevitabilă, aceasta nu reprezintă o problemă urgentă pentru cetățeni. În opinia sa, centralele pe gaz existente vor ieși natural din exploatare până în 2040, iar oamenii vor opta pentru soluții mai moderne și mai rentabile pe măsură ce acestea devin disponibile.

Un obiectiv dificil de realizat

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, subliniază că schimbarea infrastructurii pentru acomodarea centralelor electrice în locul celor pe gaze necesită o planificare riguroasă și resurse considerabile. Deși directiva europeană propune eliminarea completă a centralelor pe bază de combustibili fosili până în 2040, experții consideră că acest obiectiv este dificil de realizat și necesită o abordare graduală și pragmatică.

În ceea ce privește România, țara se confruntă cu un număr semnificativ de locuințe care se încălzesc cu centrale de apartament pe gaz. Deși în alte țări europene s-au luat deja măsuri pentru interzicerea acestora, în România procesul este mai încetinit, dat fiind faptul că multe locuințe au fost debranșate de la sistemele centralizate de termoficare și și-au instalat centrale individuale.

Cu toate acestea, este important să se conștientizeze că tranziția către surse de energie mai curate și sustenabile este inevitabilă și necesară pentru protejarea mediului înconjurător și pentru asigurarea unui viitor durabil pentru generațiile viitoare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
FotoJet (7) jpg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net