Centralele de apartament pe gaz, interzise în România. De când ar putea intra în vigoare măsura

Ultima actualizare:

Potrivit unui proiect de directivă, care va fi discutat de Comisia Europeană în ziua de 27 aprilie (joi), în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România, centralele de apartament vor fi interzise. Până la acest moment, opt state au început să interzică montarea acestora.

Când vor fi interzise centralele de apartament pe gaz, în România / Foto: Shutterstock
Când vor fi interzise centralele de apartament pe gaz, în România / Foto: Shutterstock

Începând cu 1 ianuarie 2029, vânzarea centralelor termice pe gaz ar putea fi interzisă în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România. Oprirea vânzării apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, ce va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene, mâine, 27 aprilie. Pentru a fi publicat în anul 2024, textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an.

Intenția Executivului European de a interzice vânzarea de centrale individuale pe gaze a fost dezvoltată cu mai mult timp în urmă, dar joi (27 aprilie), urmează să fie discutată oficial. Astfel, Comisia va impune, din 2029, producătorilor vânzarea de centrale individuale pe gaze, boilere, calorifere și alte sisteme de încălzire bazate exclusiv pe combustibili fosili (gaz, petrol sau cărbune și derivate), care nu ating pragul de eficiență de 115%.

Indicele minim de eficiență de 115%, care este imposibil de atins și reprezintă o interdicție de factor de introducere pe piață a tuturor centralelor termice, este o valoare pe care nici un cazan pe gaz sau care funcționează cu alți combustibili ecologici, cum ar fi hidrogenul sau biometanul, nu este capabil să o atingă. Din 2029, cu aceste limite, vor fi permise la vânzare pe piață doar sisteme de încălzire compuse dintr-un cazan cu condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică - adică pompe de căldură electrice (clasice) sau hibride.

Opt state au început să interzică montarea acestora

La nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale montate, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, ceea ce face ca înlocuirea gazului, ca formă de încălzire, să nu fie nici ușoară și nici rapidă. Totodată, opt state - precum, Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia - au început deja procesul de interzicere a utilizării acestor centrale pe gaz în apartamente.

Danermarca - din 2013, a interzis racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale și a stabilit ca jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centralizată până în 2028. Norvegia - din 2017, țara a interzis racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. Olanda – din 2018. Franța - din anul 2022 a interzis montarea de centrale pe  gaz și pe produse petroliere, datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile.

Austria – din 2024 va interzice repararea vechilor centrale termice și montarea centralelor noi. Germania – din 2022 a interzis montarea de centrale gaz și produse petroliere, din 2024 va impune obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă. Marea Britanie – din 2025 va interzice montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi. Belgia – din 2025 va interzice montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

Care este situația în România

„În momentul de față, în România, încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă. De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.

Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice. Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a explicat, la un post de televiziune, președinte la Asociația Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net